De loggar ut och umgås i stället

Kristianstad Artikeln publicerades

De kallar sig cipare och möts via nätet, men umgås i verkliga livet. Sedan starten har cirka 15 000 personer anslutit sig och på lördagen tog några av dem en fika i Kristianstad.

Cipare eller CiP-are är en förkortning för citypolare och syftar på sajten Citypolarna.se, där Anders Palm är en av cirka 15 000 registrerade medlemmar, varav 70 från Kristianstad.

Han har varit med i ett år, men tyckte inte att det hände så mycket, så nyligen började han själv ta initiativ till aktiviteter. Lördagens fika på Teapot är den sjätte aktiviteten han lagt upp på sajten och den tredje med någon annan än honom själv. Första aktiviteten någon annan hakade på var just en fika på Teapot.

– Man får lägga upp en aktivitet förutsättningslöst och hoppas att folk kommer, säger han.

Denna gång har en handfull personer anmält sig, så han har bokat bord. Det behövs, för det är trångt och servitriserna får hela tiden ursäkta sig för att komma fram. Men miljön är hemtrevlig och stämningen välkomnande.

– Hej, vi har hälsat förut, säger Marie Christensson och sträcker fram en hand när hon lyckats tränga sig fram till rätt bord.

Hon bor utanför Lund, men sällskapar med en kille i Kristianstad och har startat en Kristianstadsklubb på Citypolarna.se.

– Jag känner inte så många här, men Palm hakade på direkt. Än så länge är vi fem eller sex medlemmar, men det får gärna bli fler, säger hon.

Anders Palm kom till Kristianstad från Stockholm för fem år sedan, men har haft svårt att få nya kompisar.

– Alla har sina inrutade bekantskapskretsar i den här åldern och är rätt så ovilliga att rucka på dem, förklarar han.

På samma sätt var det för Christian Altenius när han kom tillbaka till Skåne från Stockholm för fem år sedan.

– Jag märkte att jag inte hade några kompisar kvar i Malmö och tänkte: Hur fixar jag kompisar som vuxen?

Datakunnig som han är föddes idén till Citypolarna.se. I maj 2006 startade sajten och nu har den börjat växa även utanför storstäderna. Till skillnad mot många andra sociala medier handlar Citypolarna om att mötas i verkliga livet – irl (in real life) som det heter på chattspråk.

– Sociala medier är snarare lite antisociala, för de fjättrar folk vid skärmen och genererar egentligen inte så många möten, förklarar han.

Att han själv kommit till Teapot i Kristianstad denna lördag bevisar väl att det fungerar.

– Jag har fått över 100 aktivitetskompisar. Telefonboken är helt galen, säger han och syftar glatt på alla nya kontakter.

Enligt honom har två eller tre av dem blivit riktigt nära vänner, för det är vänskap det handlar om. Citypolarna är ingen dejtingsajt och reglerna medger inte aktiviteter med avsikt att dejta, men vad som sedan händer i mötena mellan medlemmarna får ödet avgöra, menar Christian Altenius.

– Jag tror att speciellt tjejer tycker att det är jävligt skönt att det inte är den kulturen. Att det är ganska soft, säger han.