Demonstrerar för sjukvården

Kristianstad Artikeln publicerades
Eva Zeller, Ing-Britt Pettersson Nyholm och Mikaela Lennvig arrangerar en demonstration för sjukvården på söndag. Samt startar i veckan studiecirkeln "grävande medborgare", där vem som helst kan lära sig att granska makten.
Foto:Lasse Ottosson
Eva Zeller, Ing-Britt Pettersson Nyholm och Mikaela Lennvig arrangerar en demonstration för sjukvården på söndag. Samt startar i veckan studiecirkeln "grävande medborgare", där vem som helst kan lära sig att granska makten.

"En annan vård är möjlig." Under den parollen samlas medborgare till demonstrationer över hela landet på söndag. I Kristianstad är det på Stora Torg klockan 14.

– Under mina 30 år inom omsorgen har jag sett hur det gått allt mer från omvårdnad till förvaring. Vi hinner knappt med det vi ska och vi hinner inte ens ta ut de äldre på en promenad, säger Eva Zeller, undersköterska på Österängsgården och en av dem som arrangerar demonstrationen i Kristianstad.

– Den är partipolitiskt obunden, det ska inte vara några politiska pamfletter. Det här är en demonstration för alla som fått nog och anser att vården måste förbättras, säger Ing-Britt Pettersson Nyholm.

Hon talar som patient och som anhörig. En person som har tröttnat på långa väntetider inom vården och sett hur vården blivit allt mer ineffektiv. Undersköterskorna vittnar om hur mer och mer tid ägnas åt administration och andra uppgifter som läggs på.

  – Det värsta är att resurserna finns ju. Det handlar om omfördelning, säger Pettersson Nyholm och fortsätter:

  – Tänk på alla nyanlända och andra som går på bidrag och bara väntar på något meningsfullt att göra. Tänk om de kunde gå ut på promenad med de gamla, eller vara behjälpliga på andra sätt.

  – Jag har sett syriska läkare som jobbar som sjukvårdsbiträden. De väntar i flera år på att deras utbildningar och erfarenheter ska valideras, säger Eva Zeller.

  Trion väntar sig och hoppas att det kommer många deltagare.

  – Är man inte nöjd så kräver det ett visst engagemang. Det gäller att visa sitt missnöje, annars kan politikerna ta det som ett tecken på att det accepteras, säger Ing-Britt Pettersson Nyholm.

  Bland de krav som ställs finns bland annat: En hållbar arbetsmiljö för alla inom vården, tid för återhämtning vid skiftarbeten, färre patienter per sjuksköterska i akutvården och att stängda vårdplatser ska öppnas. Så att ingen mer dör på grund av platsbrist.

  För att ytterligare kunna följa turerna i bland annat sjukvården har trion också bildat en studiecirkel i ABF:s regi, som heter grävande medborgare.

  – Den är tänkt för att vi ska kunna ta reda på var det inte fungerar, var ligger orsakerna? Vi ska lära oss att använda offentlighetsprincipen för att ta reda på beslut och bakomliggande orsaker i region och kommun, säger Pettersson Nyholm, som har över 30 års erfarenhet som samhällslärare.

  Fakta

  Kursen grävande medborgare

  Hålls i ABF:s lokaler vid Fackens Hus, Kanalgatan, på torsdagar 9.30 samt 18.00, för att alla ska kunna vara med. Kursstart 1 september.

  Målet är att sätta sig in i vård och omsorg. Med offentlighetsprincipen ska de få del av olika dokument och göra intervjuer med tjänstemän och politiker.

  Alla som vill kan anmäla sig. Redan finns flera olika yrkesgrupper intresserade.

  Visa mer...