”Det är en cirkel som sluts”

Kristianstad Artikeln publicerades

Överhovmästarinna Alice ­Trolle-Wachtmeister hjälpte drottning Silvia att bygga upp sitt hov på 70-talet och har följt kronprinsessan Victoria sedan hon var tio timmar gammal. På tisdag ser hon prinsessan Estelle döpas.

I fönstersmygen på Trolle Ljungby slott trängs foton på hela kungafamiljen. Kungabarnens ramar pryds med varsin förgylld krona. De är alla speciella för henne. Hon har följt dem från det de föddes och minnena är många.

Något porträtt avprinsessan Estelle har hon inte ännu, men hon träffar henne varje gång Victoria kommer in på drottningens kontor. Alice Trolle-Wachtmeister var också en av de första som fick se prinsessan, när hon bar fram Estelle, drygt ett dygn gammal, för vittnesbekräftelsen inför talmannen, statsministern och riksmarskalken, som alla skulle intyga att hon var dotter till kronprinsessan Victoria och Daniel.

– Det kändes väldigt varmt. Jag var rörd att hon frågade mig. Det är en cirkel som sluts. Jag är så gammal att Estelle kunde vara mitt barnbarnsbarn.

Historien är starktnärvarande. Alice Trolle-Wachtmeister är en länk i kedjan. Hon är vänlig, men bestämd. Hon berättar gärna om sin tid vid hovet, men bevarar kungafamiljens förtroenden. På dopet har hon ingen officiell roll utan ska bara njuta av den högtidliga ceremonin.

– Jag har gjort mitt jobb nu. Jag har garanterat att hon är född i äkta säng och ingen bortbyting. Det är en tradition som vi haft sedan 1500-talet.

Alice Trolle-Wachtmeister ler ofta när hon talar om kungabarnen. Hon beskriver Victoria som spontan och kvick. Dessutom har hon samma förmåga som sin mamma att verkligen se människor hon möter.

På dagen tre månader efter födseln döps den lilla prinsessan till Estelle Silvia Ewa Mary. När Alice Trolle-Wachtmeister får frågan vad hon tycker om namnet är hon först tyst och säger sedan:

– De är bra namn. Alla blev väl nöjda, både mormor och farmor.

Läs hela reportaget och allt om dopet i lördagens Kristianstadsbladet.