”Det är ju så man ska jobba”

Åhus Artikeln publicerades
Kajsa Olsson ska snart gå introduktionsutbildningen.
Foto: Bosse Nilsson
Kajsa Olsson ska snart gå introduktionsutbildningen.

Träning, träning och sedan ytterligare lite träning. Om det finns ett pris för Åhus mest aktiva människa så är nog Kajsa Olsson en tänkbar kandidat. Nu kommer den fysiska formen till sin rätta när hon börjar sin tjänst som deltidsbrandman i Åhus.

Hon kommer cyklande och hälsar glatt. Det hörs inte en tillstymmelse till andfåddhet i hennes röst. Kanske beror det på hennes fysik. Eller så kan det vara de facto att hon bara har 500 meter hem.

– Jag bor nära så jag hinner ta mig till stationen inom de utsatta fem minuterna som man har på sig, säger hon.

Kajsa Olsson är Åhus första deltidsbrandman som råkar vara kvinna. Testerna för att få lov att bli deltidsbrandman klarade hon galant.

– Jag tränar, och har alltid tränat väldigt mycket så fysiken hade jag. Och sedan så tränade jag givetvis inför detta testet.

Fystesten gick ut på att gå i åtta minuter på ett rullband som var inställt på en viss lutning. Gå med full mundering som väger si sådär en 20 kilo.

– Det värsta var nog värmen. Styrkan i benen finns där eftersom jag både springer och cyklar men kläderna släppte inte ut värmen så det tyckte jag var jobbigt.

Men även ett lämplighetstest skulle genomföras. Det innefattade att hissas upp 30 meter i luften för att kolla så man inte har klaustrofobi eller svindel.

– Jag har hoppat fallskärm tidigare så jag har inga problem med höjder, säger Kajsa och berättar att det gått många år sedan hon hoppade sist.

Hon har arbetat som idrottslärare tidigare och har alltid varit aktiv. Intresset för att bli deltidsbrandman kom av en annorlunda händelse.

– Det var en kvinna som ramlade utanför huset och bröt foten. Vi hjälpte henne in i huset och ringde efter en ambulans. De kom och var så himla duktiga och effektiva samtidigt som de var lugna. När de hade gått tänkte jag bara ”det är ju så man ska jobba”.

Ambulans och brandkår - skillnaderna är stora men visst finns det likheter också. Som att man måste bevara lugnet i stressade situationer och att man vill hjälpa folk.

– Jag såg på arbetsförmedlingen att de sökte deltidsbrandmän så jag sökte tjänsten. Den 27 juli skrev jag på papper och nu är jag med för att jag ska se och lära mig. Introduktionskursen och preparandutbildningen börjar om några veckor så det ser jag fram emot.

När hon inte är på brandstationen eller på sitt andra arbete på högskolan så tar familjen och träning upp all hennes tid, ett träningsintresse som hon delar med sin man Peter.

– Vi är båda löp-ledare så han kan rycka in om jag har jour, säger hon och skrattar.

Fakta

Kajsa Olsson

Ålder: 40 år.

Bor i: Åhus.

Från: Knislinge.

Familj: Barnen Elvis och Essie och mannen Peter.

Gör: Studieadministratör på Högskolan i Kristianstad. Deltidsbrandman i Åhus.

På fritiden: Tränar. Är löpledare för en löpargrupp som träffas och springer på måndagar i Kronoskogen.

Visa mer...
Senaste tillskottet på brandstationen i Åhus är Kajsa Olsson.
Foto: Bosse Nilsson
Senaste tillskottet på brandstationen i Åhus är Kajsa Olsson.
Foto: Bosse Nilsson
Foto: Bosse Nilsson
Kajsa tillsammans med Claes-Henrik Lasses, stationschef.
Foto: Bosse Nilsson
Kajsa tillsammans med Claes-Henrik Lasses, stationschef.