Det här vet vi efter valrysaren

Sverige Artikeln publicerades
Foto: Claudio Bresciani/TT

Kommer statsminister Stefan Löfven (S) att sitta kvar? Får Sverigedemokraterna ökat inflytande? Och vem kommer att regera med vem? Många frågor saknar svar, men detta vet vi just nu. Stefan Löfven avgår inte.

Trots Alliansens krav på statsminister Stefan Löfvens avgång, meddelade han sent på valnatten att han inte avgår. Den 25 september öppnar riksdagen och då ska en ny talman utses. Talmannen är den som lägger ett förslag på vem som ska bli statsminister och sitter Löfven kvar kommer en statsministeromröstning att äga rum. Alliansen har gått ut med att man kommer att rösta emot Löfven som statsminister.

Inget block får majoritet

Som det ser ut just nu får inget av blocken egen majoritet. Enligt det preliminära valresultatet får de rödgröna 144 mandat och Alliansen 143. Ett slutgiltigt valresultat väntas först på onsdag när utlandsrösterna och sena förtidsröster har räknats. 1979 avgjorde utlandsrösterna till de borgerligas fördel.

De två största partierna tappar

Socialdemokraterna gör ett historiskt dåligt val. Valresultatet på 28,4 procent är 2,6 procentenheter lägre än i valet 2014. Moderaterna blir största förloraren om man jämför med valet 2014. Partiet backar från 23,3 procent 2014 till 19,8 procent.

SD fortsatt tredje största parti

Sverigedemokraterna ökar mest av alla riksdagspartierna och får 17,6 procent av rösterna, jämfört med 12,9 procent 2014. Sverigedemokraterna behåller därmed sin roll som det tredje största partiet i Sverige och även sin roll som vågmästare i riksdagen. Alla de övriga partierna säger dock nej till samarbete med partiet.

I opinionsmätningarna har Kristdemokraterna länge legat under fyraprocentspärren, men partiet lyckades samla kraft och får 6,4 procent av rösterna. Miljöpartiet klarade spärren, men tappar från 6,6 procent till 4,3 procent. Liberalerna gjorde ett liknande resultat som 2014 och landar på 5,5 procent.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) sitter kvar – trots ett dåligt resultat.