Fanny Lindau: Det kan faktiskt löna sig att vara snäll

Krönika Artikeln publicerades

Jag är en känslig tjej men på ett annorlunda sätt. Jag får skuldkänslor bara av att säga ett dumt ord till någon.

Fanny Lindau skriver om vikten av att vara snäll. Det lönar sig.
Fanny Lindau skriver om vikten av att vara snäll. Det lönar sig.

Efter en stund kan jag säga förlåt hundra gånger. Jag står ofta för det jag har gjort och sagt. kvittar om man är på bra eller dåligt humör. Om man är på dåligt humör och råkar säga något man inte menar, då borde man förklara det också. Så personen förstår att man bara vräkte ut något av ingen anledning.

Vissa dagar är bra medan andra dagar kan vara de klumpigaste någonsin.

Här om dagen var jag med om en sådan. Jag delar ut reklam på helgerna och jag brukar få beröm för mitt jobb. En dag råkade jag cykla på min mormors kompis brevlåda, den gick av i den nedre delen. Jag fick sådana skuldkänslor att jag var tvungen att cykla ner till affären och köpa en blomma till dem. När jag kom hem till dem sa han att den redan var rostig innan jag körde på den. Hon kramade mig och sa att det inte var mitt fel. Då kom lättnaden och jag fick tårar i ögonen. De var så nöjda med mitt jobb annars så jag fick 40 kronor.

Så bara var snäll, det är inte så svårt. Det kan faktiskt löna sig i efterhand.

Den känslan när någon säger att det inte är ens fel är en sådan lättnad inombords att jag kan inte beskriva det. Om jag gör något fel eller är taskig på något sätt får jag enorma skuldkänslor. Jag måste bara gottgöra personen och säga förlåt. Jag kan inte ha känslan av att inte veta om den har förlåtit mig eller inte.

Jag vet inte om det finns fler som är så galen som jag är. Men jag tycker det är väldigt viktigt att vara snäll och stå för det man har gjort. De är bättre att i alla fall ha försökt än att inte ha gjort någonting alls. Så jag säger tack till er som sa att det inte var mitt fel. Ni är fina personer och jag hoppas att ni vill se mig dela ut reklam till er nästa helg.

Att vara snäll handlar om andra saker också. Som när någon beter sig riktigt illa och man inte kan göra någonting åt det. Och man vill verkligen inte sjunka till dennes nivå . Det är bara att acceptera att personen är dum. För om någon är elak mot mig då är jag snäll tillbaka för man vet aldrig, ibland kan det påverka den elaka personen. Det gamla ordspråket “behandla andra som du själv hade velat bli behandlad” är bra ord som alla borde ta åt sig av.

Nu kände jag de här personerna med brevlådan. Om jag inte hade gjort det hade det varit minst lika viktigt att säga förlåt. För man vet inte hur personen reagerar och det är bättre att försöka än att inte säga förlåt alls. Att vara snäll är inte så svårt så bara försök, för det kan göra gott.

Både för dig och dem.

Lokalkorrarna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...