”Detta debacle kan leda till skilsmässa”

Kristianstad ,
Foto: Marko S‰‰v‰l‰/TT

I augusti (minns ni den klibbiga hettan?) frågade sonen ”var ska vi ha julgranen någonstans?”.

En relevant fråga, om än ställd någon månad för tidigt. Men vi hade precis flyttat in i ett nytt hem, så stället vi haft julgranen på de senaste 25 åren, är inte vår plats längre.

Jag har sedan dess sneglat på ett hörn. Maken på ett annat. Valmöjligheterna är inte stora, för takvåningens sluttande tak gör att det skulle bli en pyttegran utmed flera väggar och det är vi överens om att vi inte ska ha.

Placeringen är av vikt, menar jag. Helst ska man kunna se granen från flera rum samtidigt, så att julkänslan sprider sig mjukt både till frukostbord och finrum. Maken vill trycka in den i ett hörn där den bara syns från soffan. Just nu råder status quo i frågan, men jag är rädd att detta debacle kan leda till skilsmässa.

Vi är båda rätt hårda med traditionerna till jul, man tänder inte en adventsstjärna förrän första advent. Och julgranen - som bara har röda kulor (och en blå som sonen ständigt försöker mygla in) – kommer inte över tröskeln innan den 23 december.

Så än har jag en liten chans till att manövrera det gröna trädet till rätt placering. Och fira jul i frid, med granbarrsdoft och juleljus i hela lägenheten. Helst med maken kvar i huset.