Diagnosen ändrade Marias liv

Kristianstad Artikeln publicerades

Maria Andersson försökte framstå som en duktig kvinna och bra mamma. Men i hemlighet medicinerade hon med amfetamin för att stå ut. Först när hon hade kämpat länge fick hon diagnosen ADHD, vilket förändrade hennes liv.

Maria Andersson åker sedan tre år tillbaka runt i Sverige och håller föredrag om sig själv. Tack vare det har många kvinnor fått ett bättre liv.

– 90 procent av alla som fått en ADHD-diagnos är män. Sjukvården känner helt enkelt inte igen de symtom som vi kvinnor visar, säger Maria Andersson.

De flesta män med ADHD är hyperaktiva och har alltid svårt att sitta stilla. Så är det enligt Maria Andersson inte alls när det gäller kvinnor.

– Många är verbalt aktiva, men kan sitta still och stör inte alls på samma sätt. Därför blir de inte alls lika lätta att upptäcka heller, säger Maria Andersson.

– När jag håller mina föreläsningar är det nästan mer regel än undantag att lärare kommer fram till mig efteråt och berättar att de har flickor i sin klass som de misstänker har ADHD, berättar Maria Andersson.

Inte lätt att lyssna

Hon uppmanar alltid dem att söka hjälp.

– Det kan förändra liv, förklarar Maria Andersson.

Själv märkte hon redan i skolan att hon inte var riktigt som alla andra. Hon var bra på att prata, men det var inte alltid lika lätt att lyssna. Hon hade svårt att hålla tider och när hon var mamma så missade dottern ofta dagis. Om hon blev fem minuter försenad låste hon in sig och dottern. När dagis ringde låtsades hon att hon inte var hemma och struntade i att svara.

– När jag berättat att jag hade en diagnos vågade jag ta mig till dagis trots att vi var försenade. Och de var ju underbara. De gav min dotter frukost och var inte alls arga på mig utan låtsades som ingenting. Då förstod jag att världen inte går under om jag gör fel, berättar Maria Andersson.

Men det var inte alls självklart att Maria fick diagnosen.

Hon kände själv att något var fel och sökte hjälp på dagverksamheten Gryningen i hemstaden Karlskoga. Efter många om och men blev hon till slut undersökt och fick diagnosen ADHD. Hon fick mycket behandling och bland annat medicin som innehöll amfetamin.

– Den är omdiskuterad, men har förändrat hela mitt liv. Jag behöver medicinen i kontrollerad form och den har gjort att jag i dag har ett helt liv.

– Jag fungerar bra med min mamma och har till och med fått ett riktigt jobb. Jag hoppas verkligen att många andra flickor får samma chans, säger Maria Andersson.