Dna-prov ska avslöja syndande hundägare

Kristianstad Artikeln publicerades

Hundbajs på stan är ingen skitsak. För att komma åt det växande problemet ska polisen upprätta ett dna-register för hundar. Och ägaren ska nosas upp för att bötfällas.

I Paris åker personal runt på motorcyklar och suger upp hundbajs i tankar, något som alla skattebetalare får betala för. I USA finns det privata communities som tröttnat på nonchalanta hundägare och som infört ett DNA-register för fyrfotingarna vars ägare bötfälls.

En metod som nu har nått Sverige.

– De flesta hundägarna sköter sig, men det finns de som helt struntar i att plocka upp efter sina hundar, säger Ingvar Widell, informatör vid polisen som tycker det är dags att sluta tassa runt problemet som hundägare skiter i.

– Nu har vi hittat en modell som vi hoppas ska fungera. Även om det initialt innebär både en omfattande utbildning och merarbete med att upprätta ett register, säger han, som räknar med hjälp från veterinärt håll.

Alla hundar vaccineras och chippas. I samband med det kan dna-provet tas.

– Att man topsar hunden, precis samma metod som används på människor, säger han.

Ett enkelt prov från hundbajset kan matchas mot registret och ägaren, eller den som har ansvar för hunden, kan bötfällas.

Böter på mellan tre och nio hundringar kan det bli om föroreningar efter hund, som det står i ordningsstadgan, ertappas på de platser där det inte får förekomma.

Blir det olika straff beroende på storlek, konsistens och hur många högar som lämnats?
– Ja, det ska finnas en taxa för förmildrande omständigheter, en annan för dem vi ser extra hårt på, till exempel då äldre halkat och brutit lårbenshalsen. Och vissa hundraser verkar vara ett större bekymmer än andra. Men det får vi kartlägga och utforma en praxis för, säger Ingvar Widell.

Och vad tar ni lättare på?
– Det skulle vara om ägaren själv hamnat i nödsituation, så att säga. Att man inte har plastpåse med sig godtar vi inte, det finns ju fickor. Det går heller inte för sig att ägare börjar skälla och gorma, det fyar vi, säger Ingvar Widell halvt på skämt.

Själv är han varm förespråkare för det nya systemet men får inte förmånen att vara med när projektet inleds.

När kan ni börja införa registret?
– Så snart som möjligt. Det handlar om utbildning och information av vår personal inom tekniska roteln, men vi måste informera allmänheten på bred front först.

Det kan även bli frågan om att retroaktivt söka hundägare som försöker komma undan med svansen mellan benen.

– Vi börjar spara påsar redan nu. Kommunen har lovat samla i ett förråd i rådhuset.

Veterinär Christopher Martinsen i Näsum ställer gärna upp med registerhantering.

– Nu när dvärgbandbandmask hittats på räv i Sverige är det verkligen viktigt att hundägare plockar upp bajset efter sig. Det är allvarligt att vi fått in masken i landet, det kan innebära att vi inte kan plocka bär längre, säger han som självklart bistår initialt med att upprätta ett register på hundar i trakten.

Hundägare Tommy Truedsson tror att alla ägare av jakthundar kommer att nappa på idén.

– Absolut. Även om de chippas är det ju bra med DNA-register också.

Men registret ska användas främst för att lagföra hundägare som inte sköter sig.
– Jo, det är klart. Då går det förmodligen åt fler påsar.

Lars Holgersson, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Kristianstad, håller med om att problemen tilltar.

Var de är störst har han inga uppgifter om men han välkomnar polisens initiativ.

– Det låter väldigt bra. På sikt kan det säkert ha en avskräckande effekt på dem som inte är renhåriga.

Johan Ungesson, marknadschef på Kristianstadsbladet, säger att självklart ska tidningen bidra på sitt sätt:

– Framöver kommer vi att erbjuda alla med lustkort svarta bajspåsar med Kristianstadsbladets logga på utan kostnad. Det här är en sanitär olägenhet, tycker han.

Lagens långa arm nöjer sig inte med bara böter. Den som blir ertappad och har fått på pälsen kan inte avföras från registret förrän efter fem år.