Domusavdelningar stängs – 16 får sluta

Kristianstad Artikeln publicerades

Domus i Kristianstad säger upp 16 personer. De förlorar jobbet i slutet av mars nästa år när varuhuset stänger avdelningarna för kläder, hus-geråd och hushållsmaskiner.

De flesta av de Domus anställda som nu sägs upp är medlemmar i Handels. Fackförbundets ombudsman Patrik Enstedt vittnar om att beskedet varit hårt för de anställda att ta emot.

– Det är tungt och mycket känslor. Många har jobbat länge och det är tufft. Samtidigt har diskussionen pågått länge om att man ska stänga övre plan. Många var förberedda på att något sådant besked skulle komma. Många har lång uppsägningstid, upp till sex månader, säger Patrik Enstedt.

Beklagar utvecklingen

De anställda förlorar jobbet i mars nästa år när Domus stänger avdelningarna för kläder, husgeråd och hushållsmaskiner.

– Det är inte så mycket vi kan säga. De lägger ned en verksamhet som inte är lönsam. Företaget har tittat på möjligheter till omplacering men har inte hittat några lösningar, säger Patrik Enstedt.

Även klubbordförande Ingela Haraldsson beklagar utvecklingen.

– Vi är alla illa berörda över det som händer. Och det är många kunder som visar sina sympatier för våra medlemmar, det händer varje dag.

När Steen & Ström bygger Östra Centrum behåller Kristianstad-Blekinge konsumentförening bara en matbutik i lokalerna. Domus lägger ned verksamheten på övre plan och har inlett utförsäljningen.

– Vi har beslutat att avveckla den verksamhet vi har på övre plan och därför måste vi varsla personal. Det handlar om 16 personer. Bakgrunden är att huset ska byggas om, vi har tittat över vad vi ska ha kvar och vi ska ha kvar en matbutik. Vi har inte haft lönsamhet på övre plan på ett antal år, säger Per-Åke Sandsjö, som är vd på Kristianstad-Blekinge konsumentförening.

Beskedet inte oväntat

Bland de äldre kunder som besökte andra våningens utförsäljning i torsdags var beskedet inte helt oväntat.

– Men jag tycker inte alls om det. Jag brukar handla här, nu känns det som om allt försvinner, säger Dorthi Hallberg.

Lennart Hartman väntade utanför på hustrun Ingegerd:

– Jag är inte beroende av den här butiken. Det är mest frugan som handlar, även om jag själv köpt kläder här. Men man är van vid det, det har alltid funnits här, säger han.