Dricksvattnet sinar i Åhus

Kristianstad Artikeln publicerades

Akut vattenbrist har uppstått i Åhus. Mitt under den pågående beachhandbollsfestivalen varnar Kristianstads kommun för att vattnet tar slut om inte boende och besökare sparar.

Just nu pågår årets största evenemang i Åhus, bechhandbollsfestivalen. Ett evenemang som arrangörerna själva räknar med tar emot upp till 50 000 personer. Nu räcker inte längre vattnet till boende, badgäster, turister, stugägare och festivalbesökare.

"Vattnet tar slut"

-Vädret är varmt och torrt och det har inte regnat på länge samtidigt som det är väldigt mycket folk i Åhus. Eftersom vi har ett stort besökstryck och det varma vädret består så är vi oroliga att vi inte kommer klara av att producera tillräckligt mycket vatten. Det finns risk att vattnet tar slut. Enda möjligheten är att de som bor och besöker Åhus är sparsamma för då räcker det, säger Michael Dahlman från C4 Teknik.

Tömde reserverna

I lördags uppmanade Kristianstads kommun första gången till sparsamhet med vattnet. Men efter att vattentornets reservmagasin var nästan helt tömt på onsdagskvällen uppmanar kommunen nu allmänheten på nytt att spara.

-Det går åt mer vatten i Åhus än vi kan återfylla i vattentornet. Därför gäller det att använda vattnet till det nödvändigaste och inte tvätta bilen eller vattna med kommunalt vatten. Tänk efter en extra gång innan man använder tvätt- och diskmaskin. Bada i havet i stället för att fylla bassänger eller pooler. Dricksvatten är en viktig service som inte ska användas i onödan, säger Henrik Wester, som är informatör på C4 Teknik.