"Du kan inte tjäna pengar utan att betala skatt"

Kristianstad Artikeln publicerades

När ministrar köper svart barnvakt och städhjälp, utnyttjar au pair och fastighetsbolag i Jersey får det vanligt folk att höja på ögonbrynen. Vad är vita och vad är svarta tjänster för en privatperson?

På Skatteverket i Kristianstad arbetar Katarina Andersson som skatteinformatör. Hon har grundregeln helt klar:

– Som privatperson kan du inte tjäna pengar utan att betala skatt!

Däremot finns vissa uttalade undantag som plockning och försäljning av kottar och bär för 5000 kronor.

Och så kan ungdomar under 2006 tjäna upp till 16799 kronor utan att betala ett enda öre skatt.

– Men anlitar jag skolungdomar till barnpassning med jämna mellanrum bör jag skicka in en förenklad skattedeklaration för privata tjänster, säger Katarina Andersson.

– Som privatperson blir jag då inte arbetsgivarregistrerad, men ungdomen får en kontrolluppgift och beloppet ska deklareras. Då slipper jag bekymra mig om hur många andra familjer som ungdomen också brukar sitta barnvakt hos.

Anlitar man som privatperson barnvakt för mindre än 1000 kronor under ett år behöver man inte göra mer. Kommer man däremot upp i över 1000 kronor men inte mer än 9999 kronor så är den obligatoriska kontrolluppgiften till Skatteverket en skyldighet.

Skulle man däremot, som finansminister Anders Borg, betala ut mer än 9999 kronor under ett år till en person, måste man i princip betala arbetsgivareavgift och göra skatteavdrag.

Skulle till exempel grannens son ställa upp och måla plank en sommar och få 8000 kronor i ersättning är det inte skattepliktigt, men kontrolluppgift till Skatteverket är på sin plats.

Om samma jobb däremot utförs av en granne längre ner på gatan som är målare, gör det ingen skillnad om han målar planket på semester, en helg eller vanlig arbetstid. – Som näringsidkare ska han visa f-skattsedel och lämna faktura, sedan är det den personen som sköter skatteinbetalning genom sitt företag, säger Katarina Andersson. Allt annat riskerar bli svarta tjänster.

Skulle grannens son i stället klippa gräset varje vecka tio gånger under sommaren och få 300 kronor per gång blir det sammanlagt 3000 kronor.

– Då hamnar vi på nytt mellan 1000 och 9999 kronor och kontrolluppgift ska lämnas till Skatteverket.

– Samtidigt tycker jag inte att det bara är negativt om ungdomen måste börja betala skatt, då det finns fördelar också, exempelvis i form av pensionsgrundande inkomst. Statsminister Fredrik Reinfeldt hade au pair-flickor boende hemma hos familjen under ett helt år. Det var inget brottsligt, men där gällde debatten om lönen var oetiskt låg.

– Skatteverket vill veta om du har någon anställd boende hos dig eller exempelvis använder städhjälp varje månad, säger skatteinformatören. Då är man arbetsgivare och ska betala arbetsgivareavgift och skatt som vilken arbetsgivare som helst.

Den som ska bygga om huset och anlitar hantverkare, polacker eller svenskar spelar ingen roll, ska kräva f-skattsedel.

– Då har jag som privatperson gjort vad jag behöver, säger hon. Annars kan jag nog utgå från att arbetet utförs svart.

Att bara se till prislappen i det läget tycker Katarina Andersson är väldigt kortsiktigt.

– Det kan bli dyrköpt i ett längre perspektiv. Som privatperson har jag hela ansvaret för försäkringsbiten om en olycka skulle inträffa. Väljer jag att senare sälja huset har jag inget kvitto på renoveringen. Polacker eller litauer som anställs för att exempelvis plocka jordgubbar har inget fribelopp på 16800 kronor. Det är förbehållet svenska ungdomar.

– De betalar 25 procent i skatt från första intjänade kronan om de bara är här upp till sex månader, berättar Katarina Andersson.Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se