Efter ett halvt sekel - Sigge tackar för sig

Önnestad Artikeln publicerades
Sigvard Persson har varit Sigge med hela byn sedan januari 1958 då han startade sin verksamhet i den gamla kemikalieaffären längre upp på Skolgatan.
Foto:Bosse Nilsson
Sigvard Persson har varit Sigge med hela byn sedan januari 1958 då han startade sin verksamhet i den gamla kemikalieaffären längre upp på Skolgatan.

På 60-talet byggde Sigvard ”Sigge” Persson en av Sveriges mest moderna bensinmackar. I början av april lämnade han över nycklarna till en ny ägare. "Nu kan jag ägna mig åt trädgård och barn och barnbarn", säger Sigge.

Sigvard ”Sigge” Persson växte upp i Röetved där hans far hade cykelverkstad. En verksamhet han kunde från grunden så därför startade han eget i samma bransch. Han sålde och reparerade cyklar och utanför verkstaden stod även en liten bensinpump. Tyvärr brann hela byggnaden ned och han stod helt utan lokaler efter bara ett fåtal år.

Han och familjen bodde i byn sedan 1961 och det visade sig att marken bredvid det nybyggda huset var lämplig att bygga upp en ny lokal på. Det blev en av de modernaste bensinstationerna som uppfördes under den tiden. I lokalerna sålde han förutom cyklar även sportartiklar och tv-apparater.

– Tv var ju något alldeles nytt på den tiden, säger Sigvard Persson, så jag ställde ett exemplar i skyltfönstret så byborna kunde komma och titta. Ett mycket uppskattat initiativ.

Relationen till kunderna och byn har varit viktig för honom genom alla år.

– Service och tillgänglighet har varit mitt motto, säger Sigvard Persson. Eftersom jag har bott bredvid min verksamhet har jag i princip aldrig varit ledig. Men semester med familjen prioriterades under den tiden barnen var små. Jag hade anställda som jag litade på som tog hand om ruljansen.

Under åren i Önnestad har Sigvard Persson sett hela byn växa. Nya affärer, skolor, idrottshall och bostadsområden byggdes upp. Han har följt många barn som kom från rasterna från skolan för att handla godis till vuxen ålder, och deras barn likaså. Han blev väldigt rörd en lördagsmorgon för några veckor sedan då två av dessa bybor kom med en gåva från många av hans kunder i Önnestad med omnejd.

– Det ringde på dörren och jag var lite yrvaken när jag fick blommor och en kristallvas med orden ”Tack Sigge för god service i alla år, från byborna” ingraverat. Det värmde i hjärtat.

Nu lämnar Sigvard Persson med varm hand över verksamheten till Ali Farhat som drev Automek & Service i Viby i fyra år innan han såg att lokalen i Önnestad var till salu. Han ville göra något större och säger att det är en dröm som slår in nu när han har flyttat.

– Med Ali känns det som att jag hittat helt rätt person. Nu kan jag ägna mig åt trädgård och barn och barnbarn. Något som jag inte haft så mycket tid till innan.

Första tiden här har gått jättebra, säger Ali Farhat.

– Jag har blivit väldigt väl bemött. Mina kunder från Viby har jag tagit med mig hit och det känns som ett gott betyg.

Automek & Service är en bilverkstad som reparerar, monterar och polerar. Däckförsäljning och däckbyten erbjuds. En ny biltvätt är i bruk och bensinpumparna står kvar på sin vanliga plats.

– Om cirka en månad öppnar vi Grillen i hemtrevlig nostalgimiljö. Där kommer alla Önnestadsbor att kunna sitta ner och äta en hamburgare eller Dagens. Vi kommer även att öppna en liten butik.

Fem personer kommer att jobba i verkstad, grill och butik när allt är färdigt.

– Sigvard har varit till ovärderlig hjälp den här tiden innan öppningen. Jag tänker fortsätta i samma anda som han har gjort under alla dessa år. Det allra viktigaste är att kunden alltid blir nöjd, säger Ali Farhat.

Fakta

Lokalkorrarna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som ger en närmre bevakning av landsbygden med hjälp av lokalkorrar. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad.

Visa mer...