Annons

Efter trafikdebatten – ”Jag vill försvara bilisterna”

God morgon! Synpunkter om trafik blir ofta en följetong i jourhavandespalten. I dag fortsätter åsikterna komma in om bilisters och cyklisters beteende på våra vägar.
Publicerad 12 september 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilisterna försvaras i dagens jourhavandespalt.
Bilisterna försvaras i dagens jourhavandespalt.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Bertil har följt debatten om cyklisters och bilisters beteende i trafiken. Han vill ge en kommentar till artikeln i tisdagstidningen med rubriken ”Stor förvirring kring trafikregler på gång- och cykelvägar”.

– Där kom en släng mot bilister som hytter med näven. Jag vill försvara dem i viss mening. Jag tycker att påfallande ofta så vinkar bilister fram cyklister som drar över på vanliga övergångsställen.

Annons

Ola har också följt debatten. Han reagerar på att bilister kör på Östra Boulevarden trots att man inte får.

– Där kör jättemycket bilar efter att butikerna har stängt. De stannar till för att ta ut pengar eller använder vägen som genomfart. De kör kanske inte fort, men ofta kollar de på sina mobiler och har hög musik.

– Jag tycker polisen borde ha någon där som kollar på detta.

En ”gammal pensionär”, som bor på Oppmannavägen strax söder om Arkelstorp, reagerar på att belysningen längs med vägen har försvunnit. Hon säger att nya lampor har skruvats i stolparna förra året, men än så länge är de inte igång när det blir kväll.

– Nu börjar det bli mörkare och det är mycket trafik här. I Arkelstorp finns belysning men inte här. Det gör mig rätt arg.

Henrik Wester, informatör på C4 Teknik, berättar att det är Trafikverkets väg, men kommunens belysning.

– Dock har den anläggningen blivit utdömd, stolparna är jättedåliga. Om det ska investeras är det i så fall Trafikverkets val.

Dennis Josefsson, presstalesperson på Trafikverket, säger att myndigheten i första hand prioriterar belysningen ska finnas där den gör bäst trafiksäkerhetsmässig nytta.

– Som vid korsningar, övergångsställen, busshållplatser och så vidare.

Om Oppmannavägen kommer få nya stolpar, kan han inte säga på rak arm. Men på sikt ska Trafikverket ta över både ägande och förvaltning av kommunal belysning på statlig väg. Under 2018 förs en dialog med Sveriges kommuner och landsting om hur ägarskiftet ska gå till. Cirka 30 till 50 procent av kommunal belysning berörs.

Annons

Signaturen ”Boklånare i Knislinge” vill kommentera insändaren som tog upp att det saknas ett bokinkast till biblioteket där man kan återlämna böcker.

– Det fanns en boklåda ett tag, men den vandaliserades. Sedan sattes det upp en ny, men den förstördes också. Det är inte klokt att det inte går att ha något där vid skolan. Det borde finnas kameror, men då lägger ju länsstyrelsen sig i.

Marie Rosengren vill tacka ABK för en trevlig eftermiddag med grillning och livemusik på Lyckans höjd i tisdags.

– Vi hade en väldigt trevligt stund.

Lukas ErnrydSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons