Ekström & Son lämnar in konkursansökan

Kristianstad Artikeln publicerades
Kristianstadsföretaget Ekström & Son producerar bland annat tryckkärl, kolonner och värmeväxlare.
Foto:Fredrik Jalhed
Kristianstadsföretaget Ekström & Son producerar bland annat tryckkärl, kolonner och värmeväxlare.

Under fredagen lämnade Kristianstadsföretaget Ekström & Son AB och Knislingeföretaget RAMAB AB in konkursansökningar till Kristianstads tingsrätt.

Totalt berörs cirka 85 anställda av konkurserna.

Det anrika Kristianstadsbolaget Ekström & Son AB lämnade på fredagen in en konkursansökan till Kristianstads tingsrätt. Detsamma gjorde rörföretaget RAMAB AB i Knislinge där Ekström & Son är huvudägare. De båda bolagen saknar förmåga att betala sina skulder i takt med att de förfaller till betalning. Totalt har de två bolagen cirka 85 anställda.

Ekström & Son, som bland annat producerar tryckkärl och värmeväxlare från sina lokaler i Kristianstad, har haft problem en längre tid. I januari lämnade bolaget in en rekonstruktionsansökan till Kristianstads tingsrätt.

Anledningen var att företaget haft en period med dålig lönsamhet. Då hade man skulder som uppgick till 20 miljoner kronor till olika leverantörer.

En av ägarna, Lennart Kärrberg, menade då att företaget trots den dåliga lönsamheten hade en god orderstock.

Processen med rekonstruktion skulle ta mellan tre till sex månader och företaget har under tiden fortsatt som vanligt i den mån det har fungerat. Att företaget nu ansöker om att försättas i konkurs berör totalt cirka 60 anställda.

Vd för de båda företagen, Sven-Erik Olsson, ville på fredagen inte uttala sig om konkursansökningarna.

– Jag har ingen kommentar till det. Jag kan inte uttala mig om det.

Men du känner till att ägarna lämnat in konkursansökan?

– Jag väntar med att kommentera det här.

Kristianstadsbladet har vid upprepade tillfällen sökt huvudägare för Ekström & Son, Lennart Kärrberg, men inte lyckats få tag på honom.

RAMAB AB i Knislinge, som bland annat utför rörinstallationer åt industri- och energikunder har totalt omkring 25 anställda som berörs av konkursen.

Konkursförvaltare för de båda företagen blir Peter Öfverman.

Fakta

Ekström & Son AB

Ekström & Son är ett Kristianstadsföretag som bland annat producerar tryckkärl, kolonner och värmeväxlare. Kopparslagaregesällen Hjalmar Ekström grundade Ekströms kopparslageri 1896. 1991 tog Kärrberg Engineering över ägandet. Företaget har cirka 60 anställda.

Visa mer...

Fakta

RAMAB AB

RAMAB utför rörinstallationer åt industri- och energikunder och konstruerar, tillverkar och säljer bland annat värmeväxlare och tryckkärl. Företaget har cirka 25 anställda.

Visa mer...