Annons

Eleverna på Milnergymnasiet – auktoriserade luftpiloter

Från att inte ha haft en blekaste aning, och att allt var rörigt har eleverna gått i mål med bloggar, powerpointpresentationer och debattartiklar. För att laga luften som är trasig.
Kristianstad • Publicerad 7 april 2011
Hearing. Skådespelaren Jannyke Grut var moderator när eleverna diskuterade erfarenheter på en hearing.Foto: Johanna Wallin
Hearing. Skådespelaren Jannyke Grut var moderator när eleverna diskuterade erfarenheter på en hearing.Foto: Johanna WallinFoto: Johanna Wallin
En av grupperna som arbetat med Kosovo visade upp en albansk dans.
En av grupperna som arbetat med Kosovo visade upp en albansk dans.Foto: 

Eleverna i en av grupperna som inriktat sig på Kosovo bjöd på en fartfylld albansk dans innan det var dags att bänka sig i de olika grupperna, med flaskvatten, muggar och öppnare laddade för några timmars hearing.

Eleverna är uppdelade efter länder, bland andra Afghanistan, Somalia, Irak, Kosovo. 62 elever från omvårdnadsprogrammet har blandats med nyanlända elever som går Ivik.

Annons

Grupperna får dels prata om sina erfarenheter, dels fråga ut några politiker om hur de ser på bekymmer grupperna stött på, och inte minst viktigt, vad tänker de göra åt dem?

Kommunikation

Skådespelare Jannyke Grut är moderator för dagen. Hon frågar gruppen som utgått från Somalia; vad tycker ni?

– Vi hade inte den blekaste aning om vad det handlade om från början, säger de.

Att med hjälp av kommunikation kunna laga miljön är en erfarenhet, till exempel att försöka lära sig ett helt nytt språk har varit nyttigt.

– Man har större förståelse för varandra på en helt annan nivå, säger en annan elev.

Genom att göra ett snällexikon på olika språk har alla fått känna på hur svårt det kan vara att lära sig ett nytt språk.

Flera av grupperna tycker att arbetet med att måla löpsedlar i storformat varit roligast, danserna och självförsvar andra godbitar.

Gruppen som arbetat med Palestina fick erfara att det inte fanns mycket fakta att hämta vad gäller miljö därifrån. Däremot eleverna själva kunde bistå med både erfarenhet och kunskap.

När det blev elevernas tur att ställa frågor till de tre politikerna, samtliga från Miljöpartiet, undrade hur politierna ska kunna förbättra integrationen i Kristianstad?

Annons

Regionpolitiker Stefan Edenborg påpekade att vi alla måste bli bättre på att ta ett gemensamt ansvar för att alla ska känna sig delaktiga i ett innanförskap och inte välja till exempel att gå med i Hells angels.

Kalle Heise sa:

– Vi inom majoriteten i Kristianstad har beslutat att 2012 ska bli integrationens år.

Varvid han fick kraftiga applåder.

Men om det kommer för många hit, då fungerar det ju inte? tyckte en grupp.

Stefan Edenborg svarade:

– De som kommer hit stannar i snitt sju år, oftast har det varit så att fler flyttar ut från Sverige än flyttar in. Vad gäller flyktingar är det en annan sak, vi måste dela med oss så länge vi kan, sa han och gav exempel från Landskrona.

1952 fanns det 22 000 invandrare där. Först när varvsindustrin lades ner kom det fram främlingsfientliga tongångar.

– Man försökte leta syndabockar bland invandrare och dumma politiker, påpekade han och framhöll att Sverige varit ett av de fattigaste länderna innan internationaliseringen.

Politikerna berättade

Annons

Politikerna fick även berätta hur de tog sig till jobbet, buss eller bil och om nu Kristianstad är så miljösmart – varför byggdes arenan? Något de miljöpartisterna trots allt varit motståndare till. Att höja busspriserna ifrågasatte eleverna och hur politikerna kan påverkas fick de också tips på – mejlbomba så blir de rädda.

Efter hearingen fick alla elever diplom som auktoriserade luftpiloter och bloggtävlingen redovisades.

Lärarna lovade också en luftupplevelse framöver – en resa till Liseberg.

Ett förslag som mottogs med jubel.

Henrietta Johansson
Inga-Lill Bengtsson, Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons