EM-äventyret slutade med en mardröm

Kristianstad Artikeln publicerades

De fyra kompisarna hade sedan länge planerat att se Sveriges första EM-match på plats i Ukraina. EM-äventyret slutade med ett mardrömslikt dygn på flygplatsen i Moskva innan de fick vända hem igen.

Där svenska fans blev besvikna över förlusten mot Ukraina blev besvikelsen ännu större för fyra fans från Kristianstad med omnejd.

De hade köpt match- och flygbiljetter i januari och har sedan dess gått och längtat.

I söndags morse flög de från Kastrup för att mellanlanda i Moskva för vidare färd till Kiev.

  – Resan från Kastrup till Moskva gick som den skulle. När vi kom till Moskvas flygplats och skulle gå igenom tullen fick vi en stämpel på vårt boardingkort och de sa att vi skulle gå till gaten som vi skulle flyga ifrån en timme före avfärd, berättar Jimmie Isaksson.

  Fler svenskar fast

  Deras flyg till Kiev skulle avgå klockan 17 och de gick dit i god tid före klockan 16.

  – När vi gick till gaten så stod där ett 20-tal andra svenskar som inte hade kommit på planet. Vi blev lite oroliga, men tänkte att det löser sig väl, men vi blev också stoppade.

  – Vi visade upp stämpeln vi hade fått, men de sa bara att vårt boardingkort inte gällde och att vi får ställa oss bland de andra så länge, säger Jimmie.

  – Vi fick bara veta att vi hade gjort fel, men vi fick ingen hjälp, säger Jonas Mårtensson.

  – Det kan knappast stämma att 20 personer gör samma fel, säger Jimmy Rosén.

  – De ville inte kolla våra pass, för att kolla om våra namn var med på passagerarlistan. Jag ställde mig lite bakom deras datorskärm och såg att det verkade vara en massa lediga platser. Jag sa till dem att bara halva planet var fullt, men de lyssnade inte, säger Jimmie.

  Flyget var fulllt

  Till sist fick de beskedet att de fick köpa nya biljetter till Kiev. Vid flygplatsinformationen fick alla höra att de fick boka nya biljetter själva och blev anvisade en lokal utan biljettautomater, med bara en skylt som angav att det fanns trådlöst internet.

  – Vi började ringa folk i Sverige och höra om de kunde hjälpa oss att boka hemifrån, men det var svårt. En i det andra gänget hade en dator med sig och till sist fick vi tag på biljetter till klockan åtta på morgonen dagen efter. Vi fick bokningsnummer som vi skulle visa upp.

  – När vi gick till informationen och skulle köpa biljetterna fick vi svaret att flyget var fullt.

  Kristianstadsfansen gav vid det här laget upp och ville bara komma hem. När de till slut fick ett flyg och var på väg hem på måndagsförmiddagen hade de tillbringat 21 timmar på flygplatsen och försökt sova så gott det gick på det hårda och kalla betonggolvet utan annat med sig än handbagage.

  – Jag sov med den svenska flaggan över mig, men den värmde inte mycket, säger Jimmie.

  ”Gråten i halsen”

  De var hemma vid 16-tiden på eftermiddagen, lagom för att se Sverigematchen på tv.

  – Jag hade gråten i halsen när spelarna var på väg ut och de spelade nationalsången. Jag kände att det var där man skulle vara, säger Jimmie.

  – Hela grejen var stämningen på plats. Alla svenska fans skulle samlas på ett torg och gå till matchen tillsammans och sjunga och dansa, säger Andreas Persson.

  De håller nu som bäst på att försöka få pengarna tillbaka och har inte bestämt om de ska vända sig till flygbolaget, som de tror är oskyldiga i hela intermezzot, till Allmänna reklamationsnämnden eller Konsumentombudsmannen.

  Matchbiljetterna har de redan gett bort och skickade dem med de övriga svenskarna som till sist kom med ett plan till Kiev.

  – Vi har lagt ut 30 000 kronor, suckar Jimmie.