Emma Pilthammar: Vi måste behandla våra hundar med kärlek

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto: Bosse Nilsson

När man är hundägare bär man på ett stort ansvar. Det är viktigt att den som skaffar hund kan ta hand om den på rätt sätt och ge den det den behöver för att den ska må bra.

Man ska läsa på om rasen man tänker köpa men även om viktig information som gäller för alla hundar. Du ska veta vad som händer om man inte klipper klorna, matar hunden för mycket eller inte kammar pälsen på en ras som kräver det.

Det finns en hel del problematik med att skaffa hund när man inte vet vad det kommer att medföra. Idag hör eller läser jag tyvärr om hundar som råkar illa ut på grund av sina ägare var varannan dag och det skrämmer mig. Jag är en person som vill tro gott om alla människor, men det finns verkligen folk som inte kan känna empati med andra levande varelser. Det gör till exempel lite extra ont i hjärtat när föräldrar skämmer bort sina barn med en hundvalp, för att sedan lämna bort den när de inte längre har tid eller ork för den. Husdjur är lika viktiga familjemedlemmar som vem som helst i ett hushåll, hur har man då hjärta att ta sig an något som man inte klarar av? Det enda hunden vill ha är ett tryggt hem, och det får den inte om den hela tiden måste flytta runt.

Att ta hand om en hund på rätt sätt är inget som är svårt egentligen, man måste bara läsa på om hur man gör för att hunden ska ha det så bra som möjligt. Något man ska fundera igenom innan man skaffar hund är ifall man har råd med alla kostnader som tillkommer till exempel veterinärkostnader, mat, fästinghalsband, leksaker, koppel och flera andra saker som kan behövas.

Ge hunden den motion den behöver få att känna sig tillfreds. Oftast räcker det inte att bara släppa ut den i trädgården för att kissa, många raser måste motioneras ordentligt varje dag. Gå inte utan koppel om du inte litar på din hund till 100 procent. Många är nonchalanta och går utan, trots att de har noll koll på hunden. Man har ju hört om attacker som skett både mot hund och människa. Min egen hund blev attackerad en gång och fick ett hål i kinden, men ägaren kom inte ens fram för att be om ursäkt. Men det är ju faktiskt så att ingen hund är farlig i grund och botten, och skulle den vara det så är det för att den uppfostrats fel. Människor förstår inte att hundar varken är leksaker eller vapen.

Det finns på riktigt människor som skaffar sig till exempel kamphundar och tränar dem till att vara aggressiva för att andra ska bli rädda för dem. Jag tror inte att hundar mår bra av att hela tiden vara rädda och behöva agera aggressivt, de behöver lugn, glädje och kärlek, men ska självklart kunna försvara sig om de blir kränkta.

Djur ligger mig nära om hjärtat och jag funderar på om inte något slags bevis eller ”körkort” skulle kunna införas som bekräftelse på att man kan ta hand om dem på rätt sätt. De som säljer hundar kan välja att då enbart sälja till de som innehar ”hundkunskapsbevis” eller ”hundkörkort”.

Vi måste behandla våra hundar med kärlek, och det vet jag att de allra flesta gör, hunden är människans bästa vän som man brukar säga. Oavsett vad du gör, hur du mår eller vem du är så finns alltid din hund med dig vart du än går. Den är egentligen den enda vännen du har som du med säkerhet vet inte kommer svika dig.

Just nu

Fyra val

Väntar jag på: Våren. Jag vill ut och löpträna igen men det är alldeles för kallt just nu.

Ser jag fram emot: De kommande åren. Jag är nyfiken på hur mitt liv kommer se ut framöver.

Köpte jag: Ett stativ. Det blir så mycket enklare att fota med ett.

Älskar jag: Att köra bil. Det är frihet att sitta i bilen och lyssna på bra musik.

Visa mer...