"En kontroversiell tjänsteman"

Kristianstad Artikeln publicerades

Kristianstads kommun lägger locket på vad gäller de exakta orsakerna till att Björn Carlqvist tvingas gå hem. Men enligt uppgifter till Kristianstadsbladet handlar det bland annat om brott mot regler och lagar och om hans agerande i övrigt.

I somras upptäcktes att kommunteknik, den avdelning inom C4 Teknik som Carlqvist ansvarar för, utan upphandling har anlitat en före detta anställd till att utföra tjänster.

Det ska bland annat ha handlat om den hårt kritiserade tejpningen av lyktstolpar.

– För mig var det en fullständig nyhet, säger tekniska chefen Jan Westberg.

Den tidigare anställde sa upp sig själv i början av 2008, efter att kommunen två gånger varnat honom för att ha utfört arbete åt andra uppdragstagare på ordinarie arbetstid. Han fick gå hem med lön under den tre månader långa uppsägningstiden.

Men när C4 Teknik anlitade den varnade anställde som konsult under hans uppsägningstid reagerade personaldirektör Leif Rülf, som menade att det var en av kommunens "heliga reg-ler" att inte anlita anställda som konsulter.

Kommunalrådet Bengt Gustafson (M) ville inte se en upprepning.

– Man kan inte näst intill be folk gå hem och sedan anlita dem för uppdrag igen. Någon ordning måste det vara, förklarade han.

Trots det, och trots ytterligare påpekanden, har alltså den varnade anställde fortsatt att anlitas, enligt uppgift utan upphandling. Under 2009 och hittills i år har C4 Teknik betalat ut 440 000 kronor till hans bolag.

Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet har det därutöver under en längre tid funnits en irritation över hur Björn Carlqvist "hanterar saker". Bland annat anses han inte alltid ge korrekta svar till politiker och andra.

– Det är en lite kontroversiell tjänsteman, säger en källa.

Som exempel berättas att det i somras upptäcktes att Björn Carlqvist hade besvarat en skrivelse som var riktad till tekniska nämnden. När nämnden började undersöka vad som hänt ska Björn Carlqvist ha försökt att få en assistent att efterdatera handlingen eller diarieföringen av den.

Kristianstadsbladet har bett Jan Westberg kommentera uppgifterna. Men han hänvisar till förhandlingssekretess.

– Men det finns flera saker som läggs Björn Carl-qvist till last, säger Westberg