Annons

En röst fällde förslag till beredning

Med en rösts marginal fälldes förslaget att inrätta en fullmäktigeberedning mot främlingskap och rasism på fullmäktigesammanträdet i Kristianstad i går.
Kristianstad • Publicerad 9 mars 2011
Helene Fritzon (S) radade upp flera, enligt henne, bristfälliga punkter i förslaget och röstade sedan emot det.
Helene Fritzon (S) radade upp flera, enligt henne, bristfälliga punkter i förslaget och röstade sedan emot det.Foto: 

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gick hand i hand med övriga oppositionen och vann omröstningen.

Visserligen var det på helt olika grunder som majoritetens förslag föll, men målet var det samma. Att fälla det, enligt oppositionen, dåligt underbyggda och illa skrivna förslaget att inrätta en "beredning för motverkande av utanförskap som främlingsfientlighet och rasism".

Annons

En beredning det var tänkt att Stefan Edenborg (MP) skulle bli ordförande för, med ett arvode på 35 procent.

Sverigemokraternas ståndpunkt var att beredningen skulle ha en enda uppgift - att undergräva Sverigedemokraterna.

Övriga partier i oppositionen var emot på grund av dels det bristfälliga underlaget, dels på grund av att ämnet som sådant borde hanteras av den nya nämnden arbete och välfärd. Och en underton av att oppositionen kände sig förbisedd när den lämnats utanför diskussionen.

Kommunalrådet Bengt Gustafson (M) inledde helt kort med att valresultatet pekat på att väljarna inte är nöjda med hur de etablerade partierna hanterat frågor kring utanförskap och att det därför behövs en beredning.

Helene Fritzon (S) hakade visserligen på och medgav att tio procent röstat på främlingsfientliga partier.

– Så långt är det bra, men det här handlar inte om det, sa hon och radade upp flera kritiska punkter.

– Får en bakgrundsbeskrivning i en kommunal handling se ut som denna gör? ifrågasatte hon och citerade några exempel:

– Att lite slarvigt konstatera att det har gjorts analyser om sambandet mellan Sverigedemokrater som riksdagsparti och valresultatet kontra rädsla och aversion.

– Vilka är källorna, vilka är analyserna? Det borde framgå i en kommunal handling, påpekade hon.

Skrivningarna "Män med tämligen okvalificerade arbeten" och slutsatsen att "äldre människor kan ha svårt att ta till sig samhällsutvecklingen" ifrågasattes. Slarvigt och vidlyftigt, sammanfattade hon.

Annons

– Inget seriöst underlag för hur vi ska gå vidare, vi borde skämmas! Det är djupt anmärkningsvärt, sa hon och yrkade avslag med motiveringen att frågorna bör behandlas av nämnden för arbete och välfärd.

Nicklas Nilsson (SD) tog sig för pannan:

– En beredning som har till uppgift att bekämpa oss, som kostar en miljon kronor om året, sa han och undrade vilka frågor som skulle vinna gehör i nästa val och vilka parti som då skulle få en beredning emot sig.

Anders Tell (S) underströk vikten av att arbeta för fler jobb.

– Det är grunden för tillit och öppenhet när misstänksamhet och intolerans tar plats.

Även Kristdemokraternas Christina Anefur-Borglund pekade på konstiga formuleringar och höll för övrigt med Socialdemokraterna. Så också Kristianstadsbygdens framtid och Ruzica Stanojevic (V). Den senare ansåg att förslaget befäste fördomar och undrade hur det var tänkt att fungera.

Stefan Edenborg (MP), Fredrik Axelsson (M) och Anders Björklund (ÅÅ) försökte förgäves väcka gehör för förslaget.

Och när Anders Björklund anklagade "Fru Fritzon" att med "skolmästaraktig frenesi" kullkasta förslaget fick han naturligtvis mothugg tillbaka. Voteringen slutade slutligen 36-35, till oppositionens fördel.

Inga-Lill Bengtsson044-18 56 13ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons