En timmes flykt in i musiken

Kristianstad Artikeln publicerades

Heliga trefaldighetskyrkan var en bra plats att fly undan söndagens regn och in i musikens värld. Christianstad symfoniker hade en stor publik under sin Soirées musicales.

Symfonikerna, något decimerade från 70 till 55 musiker, såg till att det blev en musikalisk resa med musik skriven på olika platser vid olika tidpunkter, men med betoning på musik från romantikens 1800-tal. Det blev musik av tyske tonsättaren Offenbach, av franske Fauré, av ryske Mussorgskij och av mer sentida brittiske tonsättaren Britten, vars musikstycke "Soirées musicales" fick ge titel åt hela konserten.

Medan publiken kunde försjunka i en timmes musik ur hela symfoniska registret, fick musikerna sig en utmaning när de lämnade Konserthuset för kyrkan.

- Vi är jättenöjda med konserten, men det var en stor utmaning att spela i heliga Trefaldighetskyrkan där det är en otrolig efterklang. Vi var väl medvetna om det och valde att spela lite försiktigare med bland andra slagverken och brassinstrumenten än vanligt och bad publiken att komma fram och sitta så nära orkestern som möjligt, vilket de gjorde. Sitter man långt bak slår ljudet i väggarna, sa Patrik Dahlbom, dirigent för Christianstad symfoniker.

Senast hela orkestern spelade i Heliga Trefaldighetskyrkan var 2011, i fredsmässan "The armed man" av Karl Jenkins. Vanligtvis håller symfonikerna till på Konserthuset.

- Vi brukar vara med på den årliga luciakröningen i kyrkan, men det är med en mindre besättning. Det var intressant att ge sig ut från Konserthuset, inte minst för att hitta en ny publik. En del av dem som går på en konsert i kyrkan en söndag kanske inte går på konsert på Konserthuset en lördagskväll, säger Patrik Dahlbom.

Symfonikerna hittade inte bara en eventuell ny publik. I kyrkan hittade de också nya eventuella musiker.

- Det var två violinister i publiken som var intresserade av att vara med. Vi jobbar mycket med det sociala och är en trevlig orkester. Folk som far iväg till olika skolor brukar komma tillbaka och spela efter skolan.