En vecka med kärlek i Önnestad

Önnestad Artikeln publicerades
Musik var temat i sommarkursen ”Önnestad we love you” som varade i sex dagar på folkhögskolan.
Foto:Inger Sundström
Musik var temat i sommarkursen ”Önnestad we love you” som varade i sex dagar på folkhögskolan.

Hela förra veckan kunde man höra skratt och musik från Önnestads folkhögskola. Det var deltagare i sommarkursen ”Önnestad we love you” som tillbringade sex roliga dagar tillsammans.

Sommarkursen vänder sig till människor med olika slags funktionshinder. Den infaller ungefär samma vecka varje år och startade för arton år sedan.


- I år finns här ett femtiotal personer med funktionsvariationer, som vi har valt att kalla det, säger Joakim Olsson som är en av ledarna. Alla får fritt spelrum, här är högt i tak
.

Musik genomsyrade mycket av veckans aktiviteter. Temat i år var "Schlager genom årtiondena”. Men även drama, friluftsaktiviteter, rytmik och konst står på schemat.
 Det finns alltid mycket kärlek och glädje på sommarkursen. Två av deltagarna är ett par som träffades här för några år sedan och är gifta nu. De flesta återkommer år efter år.


Lotta Wikner har varit med sedan starten.


– Jag längtar varje sommar efter att få komma hit, att träffa alla vänner och ledare, säger Lotta som verkligen gillar musik, allra helst Arvingarna och Twisted Sisters.


Kettil Alanne sjunger i ett hårdrocksband som mestadels håller till på Barbacka i Kristianstad. Han tycker Önnestad är helt okej, dock lite väl backigt. 
Mattias Nybble är kursens projektledare som håller samman allt.


- Vi är ett tiotal ledare som är duktiga på olika saker, så vi hjälps åt. 


Även två allsångskvällar hanns med under veckan. En kväll dök överraskningsgästen Magnus Persson upp och sjöng och spelade önskelåtar i skolans aula.

Det bjöds också till öppet hus för anhöriga och vänner en av kvällarna. Veckans workshops i sång och drama blev underhållning och man kunde bland annat höra den välkända schlagern ”Dagny” sjungas och dramatiseras av en av grupperna.

Kvällen avslutades med en fotbollsmatch mellan deltagare och ledare där slutresultatet visade 3-3. Andra populära kvällsaktiviteter var nattbio och disco.


Under lördagsförmiddagen samlades alla grupper för att summera veckan. Allt det positiva togs upp. 
Spela kubb och brännboll var roliga aktiviteter, likaså fotbollsmatchen och alla workshops. Alla goa kramar, tyckte en av deltagarna som i samma andetag hävdade att Önnestad är hennes liv. 
Men gruppen hade också synpunkter på saker som kan förbättras till kommande år.

Någon tyckte att popcorn till nattbio borde vara en självklarhet. Att fiska skulle också vara kul.
 Sven-Olof Andersson har saknat att bada. Men han var glad och lycklig ändå eftersom han har mött kärleken på årets kurs.

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...