Enkelt och nära på matmässan
Ulla och Ronny Johansson står och väljer ut grönsaker i Åhus-grönts monter längst in i Yllans mässlokal.
– Vi äter mycket grönsaker. Broccoli, blomkål och lök är våra favoriter. Det har vi i wokar, stuvningar eller äter naturellt, säger Ulla.
– Och blomkålsstuvningen ska vi inte prata om – den är superb, säger Ronny.
De är båda mycket trendriktiga. På årets matmässa är det nämligen närodlat och enkla råvaror som gäller.
Per Johansson, som passar på att trycka ned några lökar och broccolihuvuden extra i parets kasse, kan själv intyga att efterfrågan har ökat det senaste året.
– Ja, förr var det mer ekologiskt, men nu för tiden är det närodlat som alla frågar efter, säger han.
– Vi lägger mycket mer tid nu på att köra runt till butikerna i området.
Inte blanda för mycket
Men trendsättaren nummer ett på årets mässa är Louise Johansson, segraren från ”Sveriges mästerkock” i TV4, som under mässan för omväxlings skull får sitta i juryn och bedöma andras kokkonst.
– Jag tycker inte att man ska blanda för många olika råvaror. Gör det enkelt istället och låt det som finns i maten få smaka, säger hon.
Det var också budskapet när hon talade inför mässbesökarna tidigare under dagen. Men enkla råvaror betyder inte nödvändigtvis enkel matlagning.
– Nej, husmanskosten är ju inte enkel på det sättet. Den tar lång tid att laga.
Prylar och inspiration
Samma inställning bekräftas även vid utgången, där folk börjar vända hemåt, fullmatade med gratisprylar och inspiration.
– Det ska vara enkelt, det behöver inte vara festmat alltid, säger Camilla Lundström.
Men verkligheten stämmer inte alltid helt överens med de senaste trenderna.
– Neeej, säger Camilla Lundström och skrattar.
– Det blir mycket annat också, men jag har faktiskt blivit lite bättre på senaste tiden.