Fackeltåg mot rasism

Kristianstad Artikeln publicerades

Flera vänstergrupper i Kristianstad anordnade fackeltåg till minne av kristallnatten. Men av slagorden att döma handlade det mer om klasskamp än att hedra förintelsens offer.

Ett hundratal sympatisörer från SSU, Vänsterpartiet, Ung vänster, Kommunistiska partiet och Revolutionär kommunistisk ungdom hade samlats på Lilla torg för att tillsammans delta i en minnesceremoni över kristallnatten och nazismens offer.

– I vårt samhälle får inte en rasistisk världsbild plats, sa Hanna Awad, vänsterpartistisk ledamot i kommunfullmäktige, och en av talarna.

Talen, som framfördes av ledande företrädare från arrangörerna, handlade mer om klasskamp och mindre om förintelsen.

Och när deltagarna tågade i väg i ett fackeltåg haglade slagord som "Inget jävla rassetjafs, arbetarklass mot överklass!" "Länge leve Palestina! Länge leve Gaza! Länge leve intifadan!" och "En sista deportation, Erik Almqvist över bron!"

Vänsterpartisten Hanna Awad, tycker inte att det är fel att uttrycka politiska åsikter under minnesceremoni tillägnad förintelsens offer.

– Vi har samma tendenser i samhället i dag som man hade då. Men nu vänder man sig mot muslimer i stället för judar.

Finns det inget hat mot judar i dag, menar du?

– Jo, det gör det säkert. Men det är inte uttalat och öppet på samma sätt i samhället. Se bara på Sverigedemokraternas kampanj i tv till exempel.

Tycker du inte att det är ett problem att vissa ropar "leve intifadan" under en manifestation mot judeförföljelser?

– Nej, inte alls. Kristallnatten handlade om förtryck. Är inte Israels ockupation förtryck kanske? Det finns förtryck överallt. Det finns förtryck på arbetsplatser, i relationer och det finns förtryck i allas vardag.

Även i Hässleholm hölls det en årlig manifestation med anledning av Kristallnatten. Där var det Hässleholms kommun och samtliga partier i kommunfullmäktige som var arrangör.

Socialnämndens ordförande Robin Gustavsson (KD) talade vid samlingen i Kulturhuset foajé. Därefter avgick ett fackeltåg genom stan med kyrkan som slutmål.