Fanny Lindau: Både små och stora val är viktiga i livet – gör dina val med omsorg

Kristianstad Artikeln publicerades
Fanny Lindau, lokalkorre i Önnestad, funderar över sitt gymnasieval.
Fanny Lindau, lokalkorre i Önnestad, funderar över sitt gymnasieval.

Jag ska välja till gymnasiet. Ett val som kan vara avgörande för min framtid. Jag känner att jag borde lyssna lite mer på mitt hjärta och lite mindre på min hjärnas logik.

Jag tänker ofta på saker och ting. Och här om dagen, när jag pratade med en äldre dam, fick hon mig att tänka till lite extra.

Hon berättade om något som hennes mamma en gång sagt till henne.

Mamman ville inte att hennes dotter skulle få svåra sjukdomar när hon blev äldre. Men hon ville alltid ha klänningar på vintrarna och jobba i kalla affärer.

Nu har hon problem med lederna och önskar att hon hade lyssnat mer på sin mor. Jag tror inte hon är den enda som glömmer tänka på de små sakerna, som egentligen är väldigt viktiga.

Vi bygger vårt liv på små val vi gör i livet. Val som vi inte tänker på så ofta, men som vi borde få upp ögonen för. Idag lever jag med personer som inte har haft tanken på att det saker de valt som unga faktiskt har format deras liv idag.

Det kan vara dagar med värk i hela kroppen, inte kunna jobba och tjäna pengar men framförallt att inte kunna leva ett normalt liv.

I dagens samhälle med all stress och prestationsångest behöver vi redan tänka i ung ålder på hur våra val kommer påverka oss när vi blir äldre.

Fråga dig själv vad dina val kommer leda till om några år. Vad kommer du lära dig av dem och kan valen påverka dig negativt?

Det finns tusen frågor men få svar.

Fakta

Fanny Lindau

Fanny Lindau, 15, går i nian på Önnestads skola och är lokalkorreprojektets yngsta skribent.

Visa mer...

Men vi behöver vara rädda om oss själva och förstå att jobba inte är allt. Vi behöver inte ta det där extra passet eller lyftet, men vi gör det ändå. Tyvärr kan valen göra att du får stora problem med ryggen i framtiden eller olika sorters av utmattningssyndrom.

Jag är ung, men jag är en person som ofta vill mer än vad min kropp klarar av. Mina föräldrar var och är likadana och nu ångrar de att de gjorde det där extra sakerna, som inte hade behövts.

Att behöva gå runt med värk i kroppen varje dag det är inte ett roligt liv. Jag har växt upp med föräldrar som varje gång de är i affären kanske inte blir så glada när de ser något jag gillar. För de vet att det inte har pengarna till att köpa det till mig. Jag är ändå tacksam för min uppväxt även om den inte har innehållit glitter och glamour. Jag har lärt mig att pengar inte är allt.

Det få stunder vi skrattar och gör saker tillsammans det är dem man vill och kommer att komma ihåg. Det är något jag kommer ta med mig från mina föräldrar när jag börjar på gymnasiet.

En tankeställare kan göra mycket och ibland leda en på rätt väg i livet. Något damen fick mig till. Så att tänka lite extra innan ett viktigt beslut skadar inte, snarare tvärtom.

Därför kan det vara nödvändigt vid stora som små val att göra dem med omsorg och tänka långsiktigt.

Tänk noga och välj det som gör dig lycklig.

Men glöm inte att det ska göra dig lycklig även efter flera år.