Fanny Lindau: Inte lönt att förstöra kropp och själ för att vara bäst på allting

Kristianstad Artikeln publicerades
Lokalkorren Fanny Lindau uppmanar alla att stanna upp och ta en paus.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Lokalkorren Fanny Lindau uppmanar alla att stanna upp och ta en paus.

Nuförtiden är det väldigt många som slutar med någon slags utmattningssyndrom. För att vi stressar hela tiden. Vi ska alltid ligga på topp och aldrig ta pauser.

Ofta gäller det här vuxna personer, men jag är en av personerna som alltid vill bli bättre och älskar utmaningar. Det gör så att jag alltid har många bollar i luften och aldrig vilar. Till slut säger kroppen ifrån.

Det gjorde den för mig för någon vecka sedan.

Jag fick en panikångestattack för att jag gör mer än vad jag klarar av. Samtidigt var det familjemedlemmar som dog runt omkring mig. Jag kunde inte hantera allting längre. Min läkare och mina  föräldrar sa det. ”Du kan inte göra allting, det finns INTE 36 timmar på dygnet, du är bara 15 år, Fanny”.

Jag tror det är många fler som aldrig tar en paus. Människor som ligger på topp dygnet runt och som tror att man kan göra allting. Ett tips som alla borde tänka på är att stanna upp. Kanske gå en runda eller göra något som gör en avslappnad.

Själv har jag många bollar i luften men om jag tar bort några blir det lättare. Jag har märkt att när man väl är på topp är det svårt att bromsa. Ibland kvittar det hur många gånger ens kompisar och familj säger till en. De är då kroppen hjälper till att säga ifrån och det är inte kul. Men tydligen är det vad som behövs för att vakna upp och förstå allvaret i det hela.

Ibland är det försent att börja om för att man har tänjt gränserna på sig själv. Kanske kan man annars aldrig jobba igen. Så jag tror de är många fler än jag själv som behöver ändra sina dagliga rutiner. Helt enkelt för att må bra eller i alla fall må bättre.

Jag tror att man kan göra allting bara man försöker, men vissa saker kanske tar lite längre tid att lära sig. Det är därför jag har svårt att välja program till gymnasiet. Om jag hade kunnat hade jag velat bli allt, en dag på varje yrke resten av livet. Det kan funka, jag gillar ju när det är variation. Det är en av orsakerna till att jag alltid tar på mig mer saker att göra. Jag är aldrig rädd för att testa något nytt. Men min vilja gör det svårt att stoppa mig själv.

Det är roligt, men man måste också tänka på sin hälsa. Som sagt det finns många yrken i världen men det finns bara en som du. Så ta hand om dig, tiden går fortare än vad du tror. Vi har säkert våra skäl till varför vi pressar oss själva så mycket. Men det är inte lönt att förstöra kropp och själ för att vara bäst på allting och synas.

Jag lovar, vi syns för dem som är värda att se oss.

Fakta

Fanny Lindau

Fanny Lindau går i nian på Önnestads skola. Hon är en av lokalkorrarna i Kristianstadsbladets ledarprojekt ”Reportrar i landsbygdens tjänst.

Visa mer...