Fanny Lindau: Så fort jag börjar prata skånska tror alla att jag är från en annan planet

Kristianstad Artikeln publicerades
Lokalkorren Fanny Lindau, 16, har börjat gymnasiet i Tingsryd. Nu skriver hon om första intrycket.
Foto: Privat
Lokalkorren Fanny Lindau, 16, har börjat gymnasiet i Tingsryd. Nu skriver hon om första intrycket.

I flera månader har jag suttit och gnagt på känslan att snart få flytta hemifrån. Något som är en av det bästa stunderna i sitt liv. Man tar ett steg närmare vuxenlivet och får leva på sitt eget vis.

Så nu är jag i Småland. Hur hamnade jag här?

När man är 16 år är det dags att välja vilken väg man ska ta. Jag hade två vägar. En mot naturvetenskap och den andra mot musik. I alla år har jag lyssnat på min hjärna och försökt hitta logik i allt. Men jag valde att trotsa min vana och följa mitt hjärta och min magkänsla istället.

Den ledde mig till Tingsryd i Småland.

Ärligt talat har jag ingen aning om hur jag hamnade här. Under tiden jag skulle välja försökte jag tänka bort denna skolan, men det gick inte. Varje vecka kom det något nytt som påminde mig om vad jag verkligen vill göra. Idag är jag stolt över mig själv. Jag valde min väg även om många hade andra åsikter. Nu vet jag att under dessa tre åren kommer jag kunna känna lycka. Något jag inte har känt på väldigt länge.

Tack vare en håla i Småland.

Det är cirka tio mil hem, men det gör väl inget när man får ha roligt. Jag kastade mig handlöst ut i en ny värld. Har ingen aning om vad jag sysslar med. Men de är det som är så skönt. någon gång i sitt liv kommer man ge sig ut på öppet hav och leta efter sig själv.

Något jag gör just nu. I gengäld får jag en utbildning, tre underbara år med ungdomar från hela Sverige, som har samma intresse som jag själv. Och det viktigaste är att jag får utvecklas som individ och samtidigt hitta mig själv.

Att flytta hemifrån kräver ett stort ansvar. Sanningen är att jag känner mindre ansvar nu än vad jag gjorde hemma. För nu tar jag bara hand om mig själv. Plus att alla vi på skolan hjälps åt. Gemenskapen är en av det bästa sakerna som finns. Och det är något jag kommer få vara med om under de här tre åren. Mina lärare sa de “ni kommer lära er dubbelt så mycket av era klasskamrater än vad ni gör av oss”.

Det är så sant!

Här kommer jag få ut så mycket mer av tiden än om jag hade stannat i Skåne. Det finns något som är väldigt speciellt när man bor med folk från hela Sverige. Här hör jag alla dialekter. Troligen kommer inte pappa och mamma förstå vad jag säger när jag kommer hem.

Jag får också passa mig med vad jag säger här i Småland. Så fort jag börjar prata skånska tror alla att jag är från en annan planet. Till exempel kylling, håser, potäter och mycket mer.

De får gärna skratta åt min dialekt.

Vi är här för att ha roligt, lära känna varandra och bli bättre musiker. En vecka i Småland har gått. Nu är det bara tre år kvar. Jag kommer göra många misstag, men det behöver man för att kunna göra rätt nästa gång.

Detta är min resa och jag ska ta tillvara på min tid här.

Fakta

Fanny Lindau

Med sina 16 år är Fanny den yngsta skribenten bland lokalkorrarna. Hon är uppvuxen i Önnestad och Bjärlöv. Denna höst börjar hon på gymnasiet Academy of Music and Business i Tingsryd.

Visa mer...