Färre scouter på Rinkabyfältet i år

Rinkaby Artikeln publicerades
Foto:Mark Hanlon

Drygt 11 000 deltagare har anmält sig till scoutjamboreet på Rinkabyfältet i augusti. Målet var 15 000–20 000, men de arrangerande scouterna är nöjda.

Om fyra månader fylls Rinkabyfältet återigen av scouter. 2007 var det ett nationellt jamboree på platsen med 17 000 deltagare och 2011 var det ett internationellt jamboree med drygt 40 000 deltagare.

I år blir de färre, men många ändå med 11 000 deltagare när nu anmälningarna har stängts.

– Alla gruppanmälningar är klara, men man kan fortfarande anmäla sig som funktionär och vara en del av vårt team som hjälper till att driva, bygga och förvalta jamboreen, säger Adam Lundberg, projektkommunikatör för jamboree17.

Målet från början var att de skulle vara fler.

– Vi hade en förhoppning att samla ungefär 15 000 till 20 000 deltagare varav ungefär 5 000 inte är medlemmar i scouterna. I dag är vi ungefär 11 000 deltagare varav 1 400 personer inte är scouter. Vi hade satt ett ganska ambitiöst mål, men vi får se i utvärderingsprocessen varför vi inte nådde hela vägen fram. Nu är vi fullt inställda på att göra en riktigt bra jamboree med 11 000 deltagare som får träffa nya kompisar, vara med om äventyr och utmana varandra, säger Adam Lundberg.

Under lägret får deltagarna i 10–18-årsåldern bland annat spela live-Minecraft, tävla i katapultbygge, hoppa på studsmattor och det blir föredrag, livespelningar och filmvisning. Det är inte klart än vilka artister som kommer.

Avlopp och vatten är förberett på området och i slutet av juni kommer de första funktionärerna och börjar bygga upp den tillfälliga staden.

– Nu är det kossor på fältet, så först ska vi få dem därifrån. Sen är det alltifrån vägar och tält som ska färdigställas och uppföras.

Lägret pågår lördag till lördag, den 5:e till 12:e augusti, och från söndagen till fredagen är det öppet för allmänheten.

– Det är kul om många Kristianstadsbor kommer och besöker oss. Kom dit under ett par timmar eller en dag och ta er runt och se hur det ser ut. Besök våra restauranger och kaféer.

Temat för jamboreet är öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla är teman som genomsyrar veckan. Bland annat kommer deltagarna att jobba med ett program kallar "Free being me", för att göra upp med kroppsideal och bygga en stark kroppslig självkänsla.