Annons

Flanörer och cyklister intog stadens gator

Blomkrukor, skylt med fordonstrafik förbjuden och vänliga gymnasieelever som bjöd på äpplen ur en korg. Det var vad som mötte bilförarna på väg in till centrala Kristianstad under lördagen. Under arrangemanget ”I staden utan min bil” spärrades gatorna av in till centrum. Förutom de vanliga affärsrundorna kunde allmänheten i centrum titta på biogasbilar, kommunens cykelplan och barnen kunde åka trampbil på Stora Torg.
Kristianstad • Publicerad 24 september 2001

Vid infarten till Nya Boulevarden från Östra Boulevarden satt Emelie Svensson från Söderportskolan. Från halv nio på lördagsmorgonen välkomnade hon och andra gymnasieelever bilister, cyklister och gående och erbjöd dem information och program.

– Några stannade och ställde frågor och de som hade betalda parkeringar i garage och ärenden, så var det bara att åka in, säger hon.

Annons

För många centrumbesökare började dagen med cykelfrukost på Domustorget. De första cyklisterna vid niotiden fick solsken och en strimma blå himmel till kaffet och frallan, men vid tiotiden hade molnen belägrat himmeln och det började komma regndroppar.

Kay Salvin hade cyklat in till staden från Sommarlust. – Jag ville se hur det fungerar i stan utan bilar. Själv har jag ingen bil, utan cyklar alltid, sade han innan han tog en klunk av kaffet.

På Domustorget kunde man även besöka cykelhandlare under dagen, som även hjälpte till att laga punkteringar. Kommunen visade sin cykelplan. Lördagen var även Skånetrafikens dag. Flera besökare tog tillfället i akt att titta in i en biogasbuss och delta i Skånetrafikens tävlingar.

På visit i centrum var Julius och Annika Prytz från Osby. De brukar åka till Kristianstad för att handla på lördagar och var nöjda med dagen.

– Det är positivt att hålla bilarna utanför centrum. Det tycker jag att man borde införa varje långlördag. Det har inte varit några problem att hitta parkeringsplatser. Vi kom i och för sig tidigt i morse och parkerade bilen på parkeringen vid Tivoliparken, säger Julius.

– Det var också bra att det fanns något för barnen, säger Annika. Sonen Oliver hade precis fått ett eget körkort efter att ha kört trampbil på Stora Torg.

Kristina Johansson från Ronneby hade tagit tåget till Kristianstad för att handla med sina döttrar. Under eftermiddagen kände hon inte till att det pågick ”I staden utan min bil” i Kristianstad.

– Vi förstod att det var något särskilt när vi fikade. Vi åt en bakelse som det stod någonting om det på, säger hon.

Positiv till arrangemanget var Karolin Nordin, inneboende i centrum, och Christian Ottosson från Viby.

– Jag körde bil in och parkerade hos min syster som bor en bit utanför centrum och sedan gick jag in till stan. Det fungerade bra, sade Christian.

Annons

– Jag tror helt klart att det här ger en bättre miljö, sade Karolin.

Något irriterad med anledning av arrangemanget var Mikael Garderud från Näsby.

– Klockan åtta på morgonen skjutsade jag min tjej till en affär i centrum. 25 meter efter att jag släppt av henne fick jag motorstopp. Jag återkom senare under dagen med hjälp för att bogsera bort bilen. När vi stannade vid avspärrningen släpptes vi inte in utan hänvisades till polisen. Hos polisen sade de att vi fick ringa till kommunen, men hur får man tag i en kommungubbe en lördag. – Jag är förvånad över att de inte var mer flexibla vid avspärrningen. Nu fick vi istället putta bilen ett kvarter ut till Östra Boulevarden och dra igång bilen mitt i den täta trafiken.

Han tycker att dagen var bra för miljön, men är besviken på organisationen.

– Det var helt klart en miss. Han borde ha fått köra igenom. Det var inte den typen av bilism vi ville åt med den här dagen, utan den onödiga bilismen, säger agenda 21-samordnaren Patrik Olsson, som höll i trådarna till arrangemanget.

I övrigt har han mött i stort sett bara positiva reaktioner på dagen. – Vi delade ut enkäter vid avspärrningarna och fick drygt 300 svar. Av svaren vi fick in var det bara fyra som tyckte det var mycket dåligt eller dåligt. Det känns som om vi har haft allmänheten med oss i arrangemanget, säger Patrik Olsson.

– Många svarade att de ville ha fler sådana här dagar varje år. Vi hade också en fråga om hur man vill ha trafiken på Stora Torg i framtiden och där svarade många att de ville ha torget helt bilfritt.

En enkät till handlarna och boende i centrum hade delats ut i förväg och det visade sig att 80 procent var positiva medan 20 procent var negativa.

– Det var antingen eller, säger Patrik Olsson.

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

Av Marcus Haraldsson 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons