Fler villainbrott första halvåret i Kristianstad

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:Anders Wiklund/TT

Villainbrotten i Skåne minskade mest i landet under första halvåret i år. Mest ökade villainbrotten i Båstad, medan de minskade mest i Helsingborg. I Kristianstad ökade antalet villainbrott jämfört med första halvåret 2016.

Kartläggningen gjordes av Villaägarnas riksförbund som presenterar den i ett pressmeddelande. Under första halvåret 2017 anmäldes 863 villainbrott i Skåne, vilket är 217 inbrott färre än under samma period 2016 eller en minskning med 20 procent. I hela landet ökade villainbrotten med 1 procent, men skillnaderna är stora.

Mellan 1996 och 2016 har inbrotten ökat med 74 procent i Skåne och enligt polisen ligger internationella ligor bakom ungefär hälften av inbrotten i landet, men nu minskar alltså villainbrotten i Skåne.

Minskningen beror till stor del på att 151 villainbrott färre polisanmäldes i Malmö och Helsingborg under första halvåret.

– Det är positivt att antalet polisanmälda inbrott minskar i Skåne län, men än vet vi inte om det är en tydlig trend. Sett över ett och ett halvt år ligger Malmö på tredje plats i hela landet, följt av Lund på fjärde plats och Helsingborg på nionde plats. Att drabbas av inbrott är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för. Vi måste bryta inbrottstrenden varaktigt, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, i pressmeddelandet.

I Kristianstad anmäldes 51 villainbrott under första halvåret 2017, jämfört med 33 samma period 2016. Motsvarande siffror för Bromölla är sex respektive fem, för Hässleholm 45 respektive 47 och för Östra Göinge 17 respektive sex.