Flera tusen såg korna studsa

Önnestad Artikeln publicerades
5 bilder
Foto:Lasse Ottosson

Kosläpp har blivit kult. På fredagen kom omkring 4 000 personer när korna på Önnestadsgymnasiet sprang ut i hagen för att möta sommaren.

– Det har blivit oerhört populärt. Folk vill nog se och tycker att det är roligt när korna hoppar och skuttar, säger Hans Martinsson, rektor på Önnestadsgymnasiet.

Bilköerna ringlade sig långa, liksom promenadstråket ut till hagarna och stallet. Särskilt barnen verkade trivas. Förutom själva kosläppet var det också stort intresse för turen i hölasset.

Innan det var dags att släppa lös korna invigdes också Önnestadsgymnasiets nyrenoverade stall.

– Väggarna har kapats och vi har rullgardiner som rullas upp om vädret skulle bli för dåligt. Annars är det självdrag i hela stallet. Djuren trivs bättre i det, säger Hans Martinsson.

Att våren har inletts kyligare än normalt är inget som stör korna.

– Korna klarar temperaturer ner mot 30-40 minusgrader. Allt handlar om vanor för dem, säger Martinsson.

I nyrenoverade stall är det vanligaste att man installerar robotmjölkning, men det var inget som lockade Önnestadsgymnasiet.

– Eleverna ville ha den här kontakten med djuren och robotmjölkning lär de sig ändå senare när de är ute på praktik, berättar Hans Martinsson.

Strax efter tio släpptes korna ut till stor förtjusning, inte minst hos de allra yngsta i folkhavet. En av besökarna var Charlotte Harlos från Stockholm, som besökte sin mor tillsammans med sonen Wilhelm.

– Han tyckte att det var kul att se kossorna. Nu ska vi leta upp andra djur också, säger hon.