Flott ö och rabattfnatt när Hälsoträdgården invigdes

Kristianstad Artikeln publicerades

Vilse Alfe är på plats på en grön flotte i ån, i Hälsoträdgården kan gröna fingrar få fritt spelrum i en rabatt. Andra målar av grönsaker eller smakar honung.

Att bara passera ingången till Hälsoträdgården, placerad i norra delen av Tivoliparken, är som en befrielse. Buskar med tomater, hösthallon som börjar mogna på en buske inramade av enorma, ståtliga solrosor.

Vid åkanten, under lördagen när det är dags för invigning och skördefest, har Ing-Marie "Inka" Johansson placerat sin hemmabyggda flotte, med en uppbyggd kopia av den egna trädgården. Här bor sagofiguren Vilse Alfe.

-Jag är inne på att skriva bok nummer två som snart är klar, som ska handla om hösten, förklarar författaren om sin påbörjade saga i fyra delar, efter årstiderna.

Idén med flotte fick hon från ett tips i Landskrona. Dammjungfrun Porl sitter i låtsasdammen, Vilse Alfe med sin mc är också någonstans bland buskarna. Även om det krävs kikare för att lokalisera honom.

I två av de fyra upphöjda rabatterna får den som vill prova på att arrangera växter. Ett utbud av grönt med bland annat ljung, höstanemoner, alunrot finns att välja mellan. Lag med en till fyra personer ska på en kvart välja växter och placera ut dem i en av rabatterna. Laget med den mest välkomponerande varianten vinner.

Har du en klar tanke på vad du ska göra?
-Nej, jag bara leker, svarar Ing-Lis Runesson som tillsammans med sin dotter spontant tagit sig an uppgiften.

-Vi gick bara förbi och så frågade någon om vi inte ville vara med, förklarar dottern Vanessa, vars team kreerar på känsla.

De två har endast balkonglådor hemma.

Ett antal limefärgade sedum blir pricken över i. Allt klart på bara några minuter.

Rabatterna bedöms och fotograferas innan nästa lag kan få prova sina idéer.

-Vi är runt tjugo intresserade av Tivoliparken, de flesta ideellt, och tycker det här är ett fint komplement till Naturum. Alla Kristianstadsbor ska kunna slänga sina piller, komma hit och lukta på blommorna och må så mycket bättre, säger Kjell Nilsson som ingår i styrgruppen för Hälsoträdgården.

-Det ska vara öppet, vi är emot att det ska låsas in med stängsel, tillägger han.

I barnträdgården finns en koja av pil att krypa in i, en färggrann bänk som några elever målat lyser i en hörna. Flera projekt är på lut, under ledning av projektledare Juliette Snijders.

-Vi har daglig verksamhet och olika skolprojekt. Vi ska starta en förening med syfte att det ska vara en öppen mötesplats för alla. Vi har så många olika grejor på gång, påpekar hon och visar en buske med kardon som är släkt med kronärtskocka.

Så här på hösten ska den täckas över, för att blekna. Hon skär av en bit, smakar försiktigt. Påminner verkligen om kronärtskocka.

-Det är så många som har undrat hur den smakar. Jag ska minsann ta fram en kastrull och koka lite kardon på grillen.