Flygplatsens vd: ”Jag blev ganska ställd”

Everöd Artikeln publicerades

Är det plötsligt dragkamp om Stockholmslinjen från Kristianstad? Flera bolag har tagit kontakt med flygplatsen efter att Sparrow meddelat att man slutar flyga. På onsdagen gick bolaget LEAP ut med att man börjar flyga i augusti – något som förvånar flygplats-vd:n.

Kristianstad Österlen Airport.
Foto: Bosse Nilsson
Kristianstad Österlen Airport.

Flygbolaget LEAP gick ut med att man kommer att börja trafikera linjen mellan Kristianstad och Arlanda, Stockholm, från och med augusti. Men för flygplatsens vd Jonas Haak kom meddelandet som en överraskning.

– Jag blev ganska ställd. Visst, å ena sidan har de rätt i sak, de kan säga att de ska börja flyga, vi är en öppen flygplats. Vill de göra det får de gärna göra det men vi har inte fört några diskussioner kring vilka villkor som finns på vår flygplats, säger Haak.

Att flygplatsen är ”öppen” betyder att så länge det finns flygtider, bolaget accepterar flygplatsens villkor samt har certifikat och godkännande i ordning kan flygplatsen inte neka bolaget tillträde.

– Vi kan inte säga ”nej, ni får inte vara där”.

LEAP var enligt Haak ett av de bolag som hörde av sig när det blev känt att Sparrow lämnar.

– Vi har bokat en tid för att diskutera det, vi kommer att ha en kontakt senare idag, det blir vår första kontakt. Som jag bedömer det är det inte så sannolikt att vi redan nu kommer fram till vad som ska stå i ett kontrakt.

Hur ser du på att bolaget valde att gå ut med informationen innan ert möte?

– Jag är förvånad, jag känner själv att jag hade velat veta precis vad som gäller innan information gick ut.

Det är fler bolag som hört av sig, hur många handlar det om?

– Jag kan inte säga exakt, det är ett antal aktörer som hört av sig efter att informationen gick ut, det i sig är ju en tydlig signal om att flygplatsen och linjen är attraktiv.

Har ni möten inbokade mer fler bolag?

– Ja, vi sitter med det de närmaste dagarna. Det är den fasen bli är inne i nu. Vi har inbokade telefonmöten och andra inbokade möten.

Är det plötsligt en dragkamp om vem som ska flyga från Kristianstad Österlen Airport?

– Visst är det häftigt att bolagen visar den viljan och uppenbarligen ser, precis som vi, att det finns en stor potential i linjen.

LEAP vill börja flyga i augusti. Kommer det att flygas från Everöd i sommar?

– Det är svårt att svara på det just nu. Det är klart att det krävs en del innan ett nytt flygbolag kan etablera sig, vilket gör att det inte är helt realistiskt. Har vi flyg i augusti tycker jag att det är positivt, säger Jonas Haak.