Flyktingboende tidigast nästa år

Kristianstad Artikeln publicerades
Det blir inget flyktingboende i Rinkaby förrän tidigast nästa år. Hur många som kan bo där är oklart. De 10 000 platserna gäller för hela Sverige.
Foto:KB
Det blir inget flyktingboende i Rinkaby förrän tidigast nästa år. Hur många som kan bo där är oklart. De 10 000 platserna gäller för hela Sverige.

Det blir inget flyktingboende i Rinkaby förrän tidigast nästa år.

Hur många som kan bo där är oklart. De 10 000 platserna gäller för hela Sverige.

I dag söker över 6 000 personer i veckan asyl i Sverige. Nu förbereder sig Migrationsverket inför en eventuell krissituation. Om antalet asylsökanden ökar mycket på kort tid behövs 5 000 till 10 000 beredskapsplatser i hela Sverige med mycket kort varsel.

– I en beredskapssituation vill vi ha möjlighet att ge människor tak över huvudet, säger Jan-Olov Wallin, biträdande operativ chef vid avdelningen för boendeplanering, etablering och statlig ersättning vid Migrationsverket.

Därför letar Migrationsverket efter tänkbara platser för tillfälliga bostäder, bland annat i Rinkaby och Södertäljetrakten. Den 7 september vände sig Migrationsverket till Försvarsmakten med en förfrågan om att få använda Rinkabyfältet som flyktingboende, om antalet asylsökanden ökar hastigt och markant. Försvarsmakten undersöker om det är möjligt, men har inte svarat ännu.

  – Vi tittar på vilka resurser vi behöver själva för vår verksamhet. Rinkabyfältet är ju ett militärt övningsområde, så det handlar om var någonstans vi kan förlägga den verksamheten, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

  Hur det än blir kan det tillfälliga boendet inte bli av förrän nästa år, enligt Jan-Olov Wallin.

  – Det tar månader att göra upphandlingar, så det kan inte ske på den här sidan årsskiftet vad jag kan se. Men vi vill ha en beredskap ifall det händer något, om behovet av många platser uppstår fort. Vi behöver en knapp att trycka på i så fall, men i dag har vi ingen knapp att trycka på.

  Vilka planer har ni, om Försvarsmakten säger ja?

  – Att kunna använda det som beredskapsplatser. Vi jobbar brett på många områden för att få fram fler och detta är en möjlighet vi undersöker. Vi vet att många scouter har varit där på läger. Men det här är fortfarande en sondering. Vi vet inte vad det finns för begränsningar.

  Hur många platser gäller det i Rinkaby?

  – Vi har inte satt något fixtal. 5 000 till 10 000 platser är den totala planen för hela Sverige.

  Handlar det om tält eller prefabricerade hus?

  – Prefabricerade hus är det vi talar om, det som är lämpligt.

  Varför är ni intresserade av Rinkabyfältet?

  – Vi har fått tips om att det finns vissa strukturella fördelar, exempelvis möjlighet till avlopp och vatten.

  I förfrågan skriver Migrationsverket uttryckligen att verket ska ersätta Försvarsmakten för återställande av mark och övningar som ställs in.

  Fakta

  Migrationsverkets förfrågan

  Önskar 5 000-10 000 beredskapsplatser i hela Sverige med mycket kort varsel om antalet asylsökande "hastigt och markant ökar".

  Ett möjligt område för ett tillfälligt beredskapsboende är Rinkabyfältet. Ett annat är Södertäljetrakten.

  Frågan ligger nu hos Försvarsmakten som hoppas kunna svara inom en vecka. Om det blir av ska Migrationsverket ansvara för boendet.

  Visa mer...