FN-glans över Kristianstad när säkerhetsrådet kommer på besök

Kristianstad Artikeln publicerades
På lördagen visas utställningen om Dag Hammarskjöld på Backåkra för ambassadörerna i FN:s säkerhetsråd. Utställningen är byggd av Regionmuseet i Kristianstad.
Foto: Mark Hanlon
På lördagen visas utställningen om Dag Hammarskjöld på Backåkra för ambassadörerna i FN:s säkerhetsråd. Utställningen är byggd av Regionmuseet i Kristianstad.

FN:s mäktiga säkerhetsråd håller sitt första möte utanför New York i Backåkra under lördagen. En del av glansen faller på Kristianstad.

Under lördagen anländer FN:s säkerhetsråd till förre generalsekreteraren till Dag Hammarskjölds gård Backåkra utanför Ystad för att hålla sitt årliga arbetsmöte.

Samtidigt tar Regionmuseet Kristianstad plats i världspolitiken. Eller i alla fall nästan, som museet skriver på sin Facebooksida.

”Vi har nämligen byggt utställningen på Dag Hammarskölds Backåkra.”

Utställningen om Dag Hammarskjölds liv och gärningar, som även innehåller konst som den svenske toppdiplomaten samlat under åren öppnade under våren. Utställningen kommer att visas för säkerhetsrådet som, för första gången någonsin, har ett möte utanför New York.

Utställningen är formgiven av Jill Ohlson och producerad av Marie Schönhult på Regionmuseet i Kristianstad, som också har byggt utställningen.

”Gården är stängd för allmänheten under mötet, men annars kan vi varmt rekommendera ett besök”, skriver museet på sin Facebooksida.

Fakta

FN:s säkerhetsråd

Har totalt 15 medlemsländer. Fem är permanenta medlemmar och har vetorätt: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.

De andra medlemländerna röstas in två år i taget och på en sådan plats sitter Sverige under 2017 och 2018. Övriga nio medlemsländer just nu är: Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen.

Alla FN:s medlemsländer har åtagit sig att följa säkerhetsrådets beslut och att genomföra dem.

Säkerhetsrådet ägnar sig enbart åt frågor som rör fred och säkerhet. Säkerhetsrådet har rätt att å alla FN:s medlemsländers vägnar agera för att bibehålla internationell fred och säkerhet.

Visa mer...