Förgiftade duvor kan ha dödat falkarna

Kristianstad Artikeln publicerades

Någon kan ha smetat in levande duvor med gift för att döda pilgrimsfalkarna i Kristianstad.

– Det har aldrig förekommit i Sverige tidigare, men det finns liknande fall i Storbritannien och på kontinenten, säger biträdande statsveterinär Caroline Bröjer.

Statens veterinärmedicinska anstalt är nu färdigt med obduktionen av de döda pilgrimsfalkarna från Kristianstad.

Att det rör sig om förgiftning är en slutsats man drar, eftersom alla naturliga orsaker kunnat avfärdas.

– Falkarna är helt oskadda och eftersom de hade bra hull och mat i magen kan de inte ha haft någon långdragen sjukdom. Vi har mikroskoperat fåglarna och det finns inga som helst tecken på infektion. De här fåglarna borde inte ha varit döda, konstaterar Caroline Bröjer.

Men det är de.

– Eftersom det gått så snabbt utgår vi från att de förgiftats, men vi har inte resurser att själv analysera vidare, säger Caroline Bröjer.

Hon berättar att man normalt låter statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, undersöka provsvar om det kan vara frågan om exempelvis ett jaktbrott.

Men i det här fallet vänder man sig till andra sidan Atlanten.

– Vi kommer att skicka maginnehållet och de organ som bryter ned föda i behållare till Michigan State University. De har resurser att söka efter en mängd olika ämnen. På så sätt får man en hel palett av ämnen som man kan avfärda eller konstatera är dödsorsaken, förklarar Caroline Bröjer.

Normalt hade man kunnat utgå från att giftet lagts i boet, men i det här fallet har det varit övervakat dygnet runt med webkamera. Hela världen hade kunnat se om något varit i redet och fifflat med maten.

– Det är inte alldeles lätt att förgifta pilgrimsfalkar, för de äter bara levande föda och inte kadaver, säger Caroline Bröjer.

Hur kan man då ha förgiftat fåglarna?

– Det är ett mysterium, men vi har upptäckt att det finns liknande fall i Europa.

I England finns det exempel på hur pilgrimsfalkar som förgiftats genom att levande duvor smetats in med gift, berättar Caroline Bröjer.

Där har fyra personer häktats under försommaren. Liknande fall finns också i Wales och i Österrike.

Problemet har blivit så stort i Devon att polisen nu varnar barnfamiljer för att röra duvor.

– Giftet är starkt nog att döda ett barn, säger polisen Josh Marshall vid polisen i Devon till nättidningen Grough.

En av falkungarna i Kristianstad hittades död precis bredvid en död duva.

– Vi misstänker starkt att den duvan var förgiftad, eftersom falken bara hann ta några tuggor innan den dog, berättar naturvårdshandläggare Hans Cronert på länsstyrelsen i Skåne.

– Det här är väldigt snabbverkande gift och i fallen i Europa har giftet strukits på med honung i duvornas nacke. Falkarna biter tag där och när de plockar bort fjädrar från duvan får de i sig så mycket gift att de dör, säger Hans Cronert.

Kristianstadsbladet kan som första tidning publicera bilder på en av de duvor som misstänks vara förgiftad.

– Hela den duvan ska transporteras till Michigan. Vi hoppas hitta svaret på gåtan där, säger Hans Cronert.