Förhållandevis få rika skåningar

Kristianstad Artikeln publicerades

Det är inte pengarna som gör skåningen stolt. Faktum är att i Skåne finns det färre miljonärer än vad det gör i landet i snitt.

Relativt få skåningar är miljonärer, bara fyra procent uppger att de har en miljon eller mer. I grannlänet Blekinge är elva procent miljonärer.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Relativt få skåningar är miljonärer, bara fyra procent uppger att de har en miljon eller mer. I grannlänet Blekinge är elva procent miljonärer.

På uppdrag av Länsförsäkringar har undersökningsföretaget Novus frågat 2 800 svenskar om de har en miljon kronor eller mer på bankkonto eller placerat i aktier och fonder. Frågeställningen har däremot inte tagit ställning till hushållens belåning.

Enligt undersökningen är den vanligaste miljonären högskoleutbildad, har en årsinkomst över 400000 kronor, gift utan barn, egenföretagare –och man.

Hur många miljonärer det finns skiljer sig dock ganska mycket från län till län. I Örebro har hela 17 procent en miljon kronor eller mer – medan skåningarna i det sammanhanget får betraktas som ganska fattiga. Här är det bara fyra procent som betraktar sig som miljonärer – bara Västernorrland och Jämtland ligger lägre med tre procent.

Grannlänet Blekinge har fler miljonärer: Med sina elva procent ligger Blekingeborna över riksgenomsnittet, precis som invånarna i Kronoberg gör med sina nio procent.

Mer detaljerad information om var miljonärerna finns i Sverige är svår att få fram, efter att förmögenhetsskatten avskaffades 2007. Enligt den årliga rapporten Global Wealth Report, som affärsbanken Credit Suisse skriver så ligger Sverige på 15:e plats i världen när det gäller flest rika människor. Med rika menas då dollarmiljonärer – det vill säga personer med en förmögenhet överstigande åtta miljoner kronor. I Sverige uppskattas ungefär 335 000 personer vara dollarmiljonärer. Flest rika invånare har USA, följt av Japan och Storbritannien.