Annons

Först då kan sommartiden slopas

Slopa de årliga tidsomställningarna? Javisst, säger merparten av EU:s medlemsländer, trots svensk skepsis. Fast det kan inte ske förrän tidigast 2021, anser ordförandelandet Österrike.
EU • Publicerad 29 oktober 2018

Medan EU-kommissionen hade hoppats på snabba ryck om att inte längre byta mellan sommar- och vintertid tycks medlemsländerna vara betydligt mer försiktiga.

– Om vi gör det 2019, som kommissionen föreslagit, så kommer det inte att få stöd av en majoritet, säger Norbert Hofer, transportminister i EU:s nuvarande ordförandeland Österrike.

Annons

Enligt Hofer finns i stället ett brett stöd bland EU-länderna för att vänta med ändringen till år 2021 och på så vis ge exempelvis flygbolagen tid att anpassa sig.

När frågan diskuterades vid måndagens informella transportministermöte i Graz gavs hur som helst en preliminär tumme upp till förslaget om en ändring.

– En majoritet av länderna är för ett slopande av tidsomställningen. Tre länder var skeptiska och ett oroades över att vi skulle kunna hamna i ett lapptäcke av olika tidszoner, säger Hofer enligt nyhetsbyrån Reuters – som listar Sverige, Storbritannien och Polen som de tre ändringsskeptikerna.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har dock tidigare sagt att han inte räknar med att Sverige kommer att invända mot förslaget – men att han samtidigt vill avvakta en svensk utredning som ska vara klar i november.

EU-kommissionens förslag går ut på att EU-länderna inte längre ska ställa om klockan mellan sommartid och normaltid varje vår och höst. I stället ska varje land hålla samma tid året om.

Kritiker oroar sig dock för att resultatet kan bli ändrade tidsgränser i EU om länder som i dag har samma tid väljer att lägga sig i olika tidszoner utifrån att de föredrar evig sommartid eller evig vintertid.

En mer formell ministerdebatt om förslaget väntar vid transportministrarnas nästa EU-möte, i Bryssel i början av december.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons