Försvarsmakten hämtade sjukt barn i Kristianstad

Kristianstad/Stockholm Artikeln publicerades
En av försvarsmaktens helikoptrar. Arkivbild.
Foto: Lasse Hejdenberg
En av försvarsmaktens helikoptrar. Arkivbild.

När läget blev akut ryckte försvarsmakten ut. En helikopter hämtade ett sjukt barn i Kristianstad för färd mot Astrid Lindgrens sjukhus.

Det var på onsdagen som vakthavande befäl på Försvarsmakten fick ett samtal från en läkare på Astird Lindgrens sjukhus i Stockholm.

– Jag ringde Försvarsmakten för att höra vad de hade för möjligheter att stödja med helikoptertransport av läkare och utrustning. Vi behövde transport av ett mycket sjukt barn, i akut behov av dialys. Alla andra möjligheter var i det läget helt uttömda. Det fanns inga civila ambulansflyg, säger läkaren i fråga, Johan Fenhammar, på Försvarsmaktens hemsida.

Då behövde läkare och utrustning transporteras från Karolinska och Astrid Lindgrens sjukhus till Kristianstad. Där hämtades det sjuka barnet upp och flögs till Stockholm.

Det var Försvarsmaktens vakthavande operationsledare Miguel Riera som fattade beslut om att ställa upp med en helikopter.

– Det var aldrig någon tvekan, vi är till för att lösa problem. En av Försvarsmaktens uppgifter är att stödja samhället vid behov, säger Miguel Riera, på Försvarsmaktens hemsida.

Helikoptern lyfte från Linköping klockan 22.45 och landade i Kristianstad klockan 02.41.

”Personal från Blekinge flygflottilj (F17) kunde där möta upp och tanka upp helikoptern medan läkarteamet förberedde för återresan. Klockan 04.41 flög helikoptern tillbaka och landade 05.54 i Stockholm. Transporten gick bra och barnet kom fram i tid”, skriver Försvarsmakten.