Frida Berglund: "Jag är gärna en röst för dem som inte orkar. I dag är jag stolt över att vara den personen."

Kristianstad Artikeln publicerades
I onsdags fick Kristianstad sin första Trygga hjälte. Frida Berglund finns till för barn och ungdomar som söker stöd och hjälp kring anhöriga som missbrukar eller på annat sätt mår dåligt. Hon tror att andra kan känna igen sig i hennes berättelse och våga söka hjälp.
Foto:Lasse Ottosson
I onsdags fick Kristianstad sin första Trygga hjälte. Frida Berglund finns till för barn och ungdomar som söker stöd och hjälp kring anhöriga som missbrukar eller på annat sätt mår dåligt. Hon tror att andra kan känna igen sig i hennes berättelse och våga söka hjälp.

Kristianstad har fått sin första Trygga hjälte. Det är Frida Berglund som ska stötta barn och ungdomar som har någon närstående med problem med alkohol, droger eller som mår psykiskt dåligt. Målet är att visa att det finns hjälp att få.

Vad är en trygg hjälte?

– Vi är 20 stycken Trygga hjältar i stiftelsen Trygga barnen runt om i Sverige och vi riktar oss till barn och unga som har föräldrar med missbruksproblematik eller psykisk ohälsa. Vår målgrupp är mellan sju och tjugofem år men alla som mår dåligt får kontakta oss. Vår roll är att vara den personen som slussar vidare så att barn och ungdomar får rätt hjälp.

Hur kan den som vill ta kontakt med er?

– De kan ta kontakt via chattappen Kik eller mejl och alla kan vara anonyma. Man kan också följa oss på sociala medier. Än är det ingen som sökt kontakt med mig men jag fortsätter att knyta kontakter inom kommunen och andra ideella föreningar. Nu håller vi på att sätta upp affischer på alla högstadie- och gymnasieskolor i kommunen. De som inte bor i en kommun med en Trygg hjälte kan vända sig till Trygga barnen i Stockholm. Jag hoppas att vi kommer ha en Trygg hjälte i varje kommun i framtiden och ett bra nätverk här i Skåne.

Varför har du valt att ta den här rollen?

  – Alla Trygga hjältar är på något sätt berörda av psykisk ohälsa i deras närhet. Jag har själv en förälder som mådde dåligt under många år. Jag tog rollen som det osynliga barnet och ville inte hamna i skottlinjen. Jag vågade inte ta hjälp då, men det fanns kvar i mig att jag var väldigt försiktig. När jag var 25 var jag med om ett sexuellt övergrepp. Då förstod jag att jag inte hade bearbetat det som hade hänt innan övergreppet. Jag sökte hjälp av psykiatrin och möttes av ett oerhört bra stöd. Nu är jag gärna en röst för dem som inte orkar be om hjälp själv. I dag är jag stolt över att få vara den personen. Jag är stolt över att inte blunda för det som händer andra.

  Vad har dina erfarenheter för betydelse i din roll?

  – Barn med beroendeproblematik eller psykisk ohälsa känner sig ofta väldigt ensamma. Jag kan berätta att de inte är det och visa dem att det går att må bra. Jag har aldrig mått så bra som nu och det är jag väldigt tacksam över. Jag har tidigare arbetat ideellt med läxhjälp. Då såg jag barnen växa under sex månader och det var stort att se. Jag kan också förstå den som är rädd för att se ett barn som mår dåligt, och då vill jag vara den som vågar agera.

  Vad kan Trygga hjältar göra för barnen, som kommunen inte kan?

  – I SCB:s medborgarundersökning frågades invånare om stödet till utsatta personer och där fick kommunen ett bra betyg. Men det behövs ideella krafter för att nå ut. Jag tror att det finns en bättre förståelse för problematiken i dag och uppskattar att vi pratar mer om psykisk ohälsa. Men jag tror att det är mycket information som saknas. Det farliga är om det finns förutfattade meningar. Jag tror att det är viktigt att vi vågar fråga barnen hur de mår och att vi vågar lyssna till det de har att säga.

  Vilken är din största utmaning?

  – I början kommer det vara tufft att möta barnen och ungdomarna på deras plats, alltså att inte tvinga dem till lösningar som de inte är redo för. Då kan det ta tid innan de vågar söka hjälp igen, om de kommer tillbaka alls. Den erfarenheten bär jag med mig från läxhjälpen. Nu känner jag mig redo.

  Fakta

  Trygga hjältar

  I Skåne finns det Trygga hjältar i Kristianstad, Bromölla, Malmö och Trelleborg. Stiftelsen Trygga barnen har sin bas i Stockholm.

  Vändpunkten uppskattar att det finns 25 000 barn i kommunen som är drabbade av medberoendeproblematik. I landet är det 385 000 barn som har en förälder med alkoholproblem.

  Om du misstänker eller känner till att ett barn far illa ska det i regel anmälas till socialtjänsten i den kommun där barnet bor.

  Visa mer...