Friska vindar hotade klassisk konsert

Kristianstad Artikeln publicerades

Den friska vinden hotade att ta med sig både noter och notställ, men musikerna hade häftat och tejpat fast notställen samt använt sig av extra notklämmor, så den klassiska konserten på Naturum blev av.

Hundratals människor hade vallfärdat till Naturum på torsdagseftermiddagen, där de stod eller satt runt bassängen i det vackra solskenet. Men den friska vinden skapade lite oro i leden hos Christianstad symfoniker.

– Detta är lite av ett vågspel alltihop. Allt är frid och fröjd förutom en sak – det blåser, säger dirigenten och initiativtagaren Patrik Dahlbom.

Han berättar att noter och notställ flög all världens väg när orkestern provspelade på onsdagskvällen, men tack vare det hade de bytt till tyngre notställ samt häftat och tejpat fast dem i golvet inför torsdagens konsert.

– Jag var här med tuppen i morse och kollade vindarna. Just nu är det sju sekundmeter och jag hoppas att det håller sig till det, säger Patrik Dahlbom och får hjälp av orkestermedlemmen Åsa Isaksson med flugan och manschettknapparna till fracken.

– Fracken är annars den enda grejen som stressar mig inför spelningarna. Den hör till, förklarar han.

Åsa Isaksson ser fram emot den unika spelningen på Naturum.

– Tänk, en hel orkester mitt ute i det gröna, säger hon.

Samtidigt drar hon sig till minnes en liknande spelning i Åhus för många år sedan, då symfonikerna spelade på en flotte utanför gästgiveriet.

– Och då övade vi utan räcken, berättar Calle Sterner som också var med.

För honom överträffar dock spelningen på Naturum alla tidigare spelningar.

– Naturum är det finaste vi har gjort i Kristianstad. Det slår allting annat, säger han.

Han får medhåll av Johanna Ljungdahl, en av de hundratals personer som kommit till Naturum denna dag. Hon flyttade till Kristianstad för bara ett par år sedan.

– Det är ett annorlunda och imponerande ställe. Just att det ligger så centralt gör att det är lätt att ta sig hit, men jag undrar hur akustiken blir. Å andra sidan får man lite andra intryck här och det är ett väl valt stycke, säger hon och syftar på att Christianstad symfoniker valt att framföra första sviten ur Händels vattenmusik, efter tre inledande sommarmelodier.

När Patrik Dahlbom hälsar publiken välkommen berättar han att musiken uruppfördes på en flotte i Themsen i London 1717.

– Men den har aldrig spelats på det här stället, kan jag lova. Mycket nöje, säger han.