Friskt vatten i tankarna

Kristianstad Artikeln publicerades

På onsdagen kördes tankar med friskt vatten ut till vårdinrättningar och större företag i Åhus. Åhusborna själva tömde mataffärerna på vattenflaskor. – Det är helt sjukt, vi hinner inte med, säger Kristofer Ohlin, dryckesansvarig på Ica Kvantum.

Vattenuttaget i Åhus vattentorn sjönk drastiskt mellan tisdagen och onsdagen. Hela 1 000 kubik mindre än vanligt strömmade ut genom ortens hushållskranar.

– Folk är väl helt enkelt rädda för att använda kranvattnet, säger Mats Börjesson, ansvarig VA-tekniker på vattenverket i Åhus.

I stället åkte en hel del tydligen till Åhus mataffärer för att bunkra vatten på flaska. På Ica Kvantum hade åtgången mer än dubblerats i går.

– Alla frågar efter vatten utan kolsyra, men det tar slut hela tiden. Jag har fått akutbeställa hem fler pallar med vatten, säger Kristofer Ohlin, dryckesansvarig.

I går körde C4 Teknik också ut vattentankar från det nationella nödlagret i Eslöv. Tankarna fylldes med friskt vatten i Kristianstad och kördes ut till vårdinrättningar, livsmedelsföretag och liknande verksamheter med stora dricksvattenbehov i Åhus. Vid lunchtid i går landade 1 000 efterlängtade liter på Åhus camping.

– Det är ett jättebra initiativ. Många har varit väldigt oroliga här. Vi har 430 husvagnsplatser och de behöver vatten för att kunna diska, skölja och dricka. Husbilarna fyller också upp sina vattentankar här, säger Pierre Andersson, receptionschef.

Nu gäller oron tvärtom något helt annat.

– Jag är lite rädd att folk som inte bor på campingen ska komma och ta av vattnet. Det är därför jag placerat tanken intill receptionen, så jag har bra uppsikt.