Fritidshem med trygghet i fokus – ”det är barnens drivkraft som styr”

Norra Strö Artikeln publicerades
Axel Pettersson Borsits och Milton Juhlin i förgrunden framför barn och personal på Norra Strö fritidshem under årets Öppet hus
Foto: Inger Sundström
Axel Pettersson Borsits och Milton Juhlin i förgrunden framför barn och personal på Norra Strö fritidshem under årets Öppet hus

I den gamla folkskolan i Norra Strö finns ett föräldrakooperativt fritidshem sedan arton år tillbaka. I torsdags var det Öppet hus på avdelningen där trygghet och glädje är två av ledorden.

Just tryggheten är en av anledningarna till att Karolina Borsits är medlem i föräldrakooperativet. Sonen Axel och dottern Klara känner det som att de kommer hem efter skoldagen när aktiviteterna på fritids tar vid.

– Fritids är ännu roligare än i skolan, säger Klara som gärna ritar och pysslar.
 Närheten till naturen och skogen gör att man ofta flyttar lekarna utomhus.

– Här finns stora ytor som räcker till för alla, säger förskolechef Marianne Thulin.

Intill fritidshemmet ligger förskolan, med barn från ett till sex år, så åldersspridningen är stor.

– Det är bara en fördel, tycker Karolina Borsits. Barnen lär sig ta ansvar och ofta går fritidsbarnen in till förskolebarnen en stund.

Maria Ekberg är en av tio anställda på kooperativet och hon trivs med det lilla formatet.

– Jag upplever det som att det är ett lagom tempo här, säger hon. Det är barnens drivkraft som styr och i en mindre grupp som denna har man stor frihet att kunna följa den.

Något som Axel Pettersson Borsits och Milton Juhlin håller med om. De går snart ut fjärde klass i Färlövs skola.

– Vi brukar få lägga lappar i en låda där vi skrivit förslag på saker som vi vill göra.

Magnus Birgersson är en av föräldrarna som sitter med i styrelsen.

– Där tar vi upp saker som inte rör den dagliga verksamheten och pedagogiken för det sköter personalen bäst. Vi har möte en gång i månaden och diskuterar lokalfrågor, ekonomi och personalfrågor bland annat. Vi har också en trivselgrupp som ordnar aktiviteter för föräldrar, barn och personal. Alla föräldrar hjälper också till på våra fixardagar, två på hösten och två på våren. Då städar vi upp ute och inne i lokalerna, målar och lagar sånt som behövs.

I Norra Strö finns det många andra föreningar som också har sina möten och tillställningar i den före detta folkskolan under kvällstid.

– Det gör att både den äldre och yngre generationen i byn kan mötas och samsas på ett fint sätt, säger Magnus Birgersson.

 

Fakta

Norra Strö fritidshem

Fritidshemmet startade för arton år sedan. Skolhusföreningen i byn hade ett möte där det diskuterades hur man skulle utveckla Norra Strö till en ännu mer aktiv by. Skolhuset fanns redan men stod tomt. En förfrågan i byn om att starta ett föräldrakooperativt fritidshem för att barnen skulle få lära känna sin hembygd slog väl ut.

Med stöd från kommunen sattes planen i verket och från början var det femton barn på fritidshemmet. Styrelsen röstas fram på den årliga stämman och består i dag av fem ledamöter och två suppleanter. Efter några år väckte några av föräldrarna i kooperativet frågan om att även starta en förskola i anslutning till fritidshemmet och 2014 stod en helt ny lokal färdig.

I dag finns det 25 barn på Norra Strö fritidshem och 35 på förskolan. Tio personer jobbar i verksamheten.

Visa mer...