Fritzon (S) kräver korten på bordet

Kristianstad Artikeln publicerades

Oppositionsrådet Heléne Fritzon (S) kräver nu en utförlig utredning kring vad som hände när Åhus Beachhandboll grävde hålet i skyddsvallen mot Åhus hamn.

– Jag tycker att det är rimligt att kräva korten på bordet. Vem eller vilka moderata politiker har gett klartecken till att gräva ut hålet trots att tjänstemännen har sagt nej? säger hon.

Åhus Beachhandboll har under en längre tid velat gräva ett hål i skyddsvallen mellan beachhandbolls-arenan och Åhus hamn för att underlätta leveranser.

Men beskedet från kommunen, senast i maj, har varit nej. Ett sådant ingrepp strider mot detaljplanen som har en genomförandetid fram till 2013.

Trots det grävdes hålet i skyddsvallen, på kommunal mark, i början av juli. Det utan att Åhus beachhandboll ansökt om mark-lov eller på annat sätt fått tillstånd från stadsbyggnadskontoret. Enligt ett fakturaunderlag som skickats till kommunen togs beslutet "tillsammans med politiker" till en kostnad av 80 000 kronor, varav kommunen nu förväntas betala hälften.

När Kristianstadsbladet talade med Åhus beachhandbolls vd Mats G. Jönsson i måndags, sa han att politikerna han syftar på i fakturaunderlaget är kommunalrådet Bengt Gustafson (M) och Åhusmoderaterna Lars-Göran Sandréus och Peter Johansson.

Mats G. Jönsson ville dock inte ville säga vem som beställde jobbet.

Stadsbyggnadskontoret har nu öppnat ett tillsyns-ärende, och ska nu undersöka vad som hänt och förelägga om rättelse.

Men Heléne Fritzon vill även att den politiska delen reds ut.

– Det hänvisas till ett politiskt beslut, och då måste den eller de politiker som varit inblandade i detta träda fram och ta ansvaret. Ytterst vilar det på Bengt Gustafson, med hänvisning till det som Mats G. Jönsson har sagt.

    Heléne Fritzon inser att helgerna nu gör att det kommer att dröja till efter nyår innan korten läggs på bordet. Men det påverkar inte hennes krav.

    – Jag släpper inte detta. Det här ska granskas hela vägen.

    Om även kommunens revisorer kommer att titta närmare på ärendet är oklart.

    – Det blir i så fall den nyvalda revisionen som får ta tag i detta efter årsskiftet. Den avgående revisionen har haft sitt sista sammanträde, säger den tillförordnade ordföranden Göran Brobeck (M).