Fullsatt väntas inför bildvisning

Önnestad Artikeln publicerades
Tommy Göthe har lagt ner åtskillig tid på att digitalisera hembygdsföreningens alla fotografier, de äldsta från tidigt 1900-tal. Detta är före detta Önnestads Elaffär på 30-talet.
Foto:Arkiv
Tommy Göthe har lagt ner åtskillig tid på att digitalisera hembygdsföreningens alla fotografier, de äldsta från tidigt 1900-tal. Detta är före detta Önnestads Elaffär på 30-talet.

På torsdag har Önnestadsortens hembygdsförening bildvisning i lantbruksgymnasiets aula för fjärde året i rad. Initiativtagaren heter Tommy Göthe och han hoppas på en fullsatt aula även i år.

Tommy Göthe flyttade till Önnestad i början av sjuttiotalet tack vare att han fick en lärartjänst på lantbruksskolan. Han var då utbildad landskapsingenjör med studier bland annat i Alnarp och hade även en arbetsledarutbildning bakom sig. Som lärare undervisade han i trädgårdsanläggning och fick vid 23 års ålder egen tjänstebostad.

Efter många år som lärare sadlade Tommy Göthe om av olika anledningar. Men han minns dessa år med värme och har kontakt med många av eleverna fortfarande.


– Det var en speciell känsla när man kunde bidra att ge eleverna den yrkesstolthet som jag själv haft under alla mina verksamma år, säger han.


Han startade företag i mark- och parkanläggningsbranschen och blev upphovsman till många idérika lösningar i hela landet fram till sin pension.
 Engagemanget i hembygdsföreningen började för tre år sedan då han fick frågan om han kunde hjälpa till med föreningens årsskrift. Han blev invald i styrelsen och hans intresse för teknik och data gjorde att han började det digra arbetet med att digitalisera föreningens alla fotografier.


– Jag har en känsla för att bevara saker och ting och var rädd att allt skulle förfaras av olika anledningar, berättar han. Man kan inte låta så många bilder ligga i en massa papplådor på vinden. 
Han har lagt ner åtskilliga timmar vid sin skanner och dator.


Uppskattningsvis har Tommy Göthe skannat 4000 foto från tidigt 1900-tal fram till dags dato.

– Jag och en styrelsevän har tillsammans också fotograferat alla hus i socknen med dagens gatuadresser. Denna fotografering har gjorts under de sista två åren så att nästa generation kan se hur det såg ut i Önnestad vid den här tiden.


Många av dessa bilder kan man ta del av på torsdagens bildvisning. Gårdarnas namn i socknen är en av programpunkterna. Bilder på en del av ortens hus förr och nu är en annan. Kanske någon kommer att känna igen sin gård, sitt hus, en anhörig eller sig själv på någon av bilderna. En del kluriga frågeställningar lovas också under kvällen.

Förutom Tommy Göthe som talare kommer Bengt Svensson, komminister i församlingen, att ta kvällens åhörare med på en vandring längs Skoglösas byaväg.


Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...