Annons

Fyndjakt på världsberömd klack

Kristianstad • Publicerad 17 september 2004
Ivö klack är ju världsberömt för sin sina rika fossilförekomster, säger Filip Lindgren från Bromölla, som själv har ett 20-tal inristade skåror i spadens skaft. En för varje reptilkota! BILD: RONNIE SMITH
Ivö klack är ju världsberömt för sin sina rika fossilförekomster, säger Filip Lindgren från Bromölla, som själv har ett 20-tal inristade skåror i spadens skaft. En för varje reptilkota! BILD: RONNIE SMITHFoto: 

Ivö kalk- och kaolinbrott lär ha upptäckts av den världsberömde geologen Gerhard de Geer, när han höll på med mätningar för den geologiska kartan.

Under slutet av 1800-talet började kaolinet att exploateras i omfattande mängder och i början av 1900-talet var kaolinet en viktig del i Ivöverkets porslinstillverkning. Kalken har främst använts till cement.

Annons

De spår från brytningen som syns i dag är själva brottet som ligger öppet, men även sedimenteringsdammarna med blågrönt vatten och två kajanläggningar från utskeppningen.

I boken "Attraktiv kulturbygd" berättas om att Ivöbrottet geologiskt främst är känt för sina rika fossilförekomster, alltifrån de så kallade vätteljusen från bläckfisken Actinocamax mammilatus till kotor och tänder av jätteödlorna Mosausaurus och den långhalsade Plesiosaurus (svanödla). Flera haj- och krokodilarter har också hittats.

– Arbetarna kunde göra sig extrainkomster genom att sälja fossil till de vetenskapsmän som kom för att samla till sina institutioner, säger Filip Lindgren.

– För dem var det säkert några välbehövliga extraslantar, men för oss betyder det givetvis att många fina fynd försvunnit både från platsen och landet.

Det hindrar emellertid inte honom från att intressera sig för platsen och hålla möjligheten att göra nya fynd levande. Han har tio års aktivt letande på Ivö klack bakom sig och hans egen samling innehåller åtskilliga delar av ryggradslösa djur, såsom snäckor, musslor, armfotingar och svampdjur.

Utrustad med spann och spade tar han itu med letande på lediga stunder, både ensam och i sällskap av olika slag. I spaden har han ristat in en skåra för varje hittad reptilkota.

– Det rör sig om ett 20-tal, säger han och ler stolt, halvt på skämt och halvt på allvar.

Resterna som ligger åtkomliga i dagbrottet är krittidsfossil, cirka 80 miljoner år gammal och från den tidens skärgårdsliknande havsmiljö.

– Jag tittar efter symetri, mönster och former, säger han och skyfflar på ytan med spaden. Mörka objekt kan vara ben.

För hans del handlar det om att ställa in blicken och fokusera, typ som när man plockar svamp.

Annons

Förr än man anar kan fyndet bli verklighet. Det är därför som paleontologen kan leta och leta och leta...

Karin Hallengren

044-28 91 30

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Vetenskapen om fossiler a

Paleontolog:person som (yrkesmässigt) ägnar sig åt paleontologi.

Paleontologi:vetenskapen om de fossila organismerna och deras utvecklingshistoria.

IVÖ
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons