Fyra dagars firande

Kristianstad Artikeln publicerades

Om drygt en månad firas Konserthusets 75 år under fyra dagar med historiska och musikaliska återblickar, men också med sikte på framtiden.

Historien om Ille Gustavssons Kantat, skriven till invigningen, är en story för sig.

De handskrivna noterna återfanns i original i en plastpåse hos hans dotter utanför Stockholm.

Tack vare ett barnbarn är de nu tillbaka i Kristianstad, hos dirigenten för Christianstad Symfoniker, Patrik Dahlbom.

Och Ida Fredriksson hos Musik i Syd har genom sin efterlysning av gamla minnen fått kontakt med en dam som sjöng på invigningen 1936.

– Ja, jag har fått in en del som speglar verksamheten. Och jag har grävt mycket i arkiv och gamla tidningsartiklar. Av det blir en historisk folder, men allra helst skulle man ge ut en bok! Tänk om det kunde finnas en färdig till Konserthusets ombyggnad om ett år, säger Ida Fredriksson.

Sedan i höstas har en grupp entusiaster från Musik i Syd, kultur- och fritidsförvaltningen och Kristianstads orkesterförening – som bildades 1928 – jobbat med programmet för firandet och alla kringaktiviteter.

Programmet omfattar stadsbiblioteket, genom föreläsningen Vikingaliv med Dick Harrison, arkitekturvandringar med Eva Lundius och födelsedagskalas med tårta, sång och rytmisk föreställning för barnen med Thomas Sandberg.

Jubileumsprogrammet sträcker sig från 16 till 19 mars, och biljetterna började släppas på tisdagen. Galakonserten är den 18 mars, där olika genrer möts: Caroline af Ugglas som solist till storbandet XL big band, bland annat i en omarrangerad version av "Snälla, snälla" som hon framförde under Melodifestivalen 2009.

Under galakvällen på fredagen medverkar också pianisten Roland Pöntinen med mezzosopranen Charlotte Hellekant – vem känner sig inte lockad av ett så mäktigt program i stora salen.

Jubileet startar med gratis lunchkonsert på onsdagen den veckan och fortsätter med en arkitekturvandring i centrala Kristianstad.

Per Lennart Håkansson är arkitekten bakom konserthuset.

Han har också ritat flera andra kända hus i staden. Eva Lundius som guidar är personlig vän med familjen. På kvällen en konsert som ingår i abonnemangsserien, med Groupa, Lena Willemark och Musica vitae.

På torsdagskvällen väljer man mellan Christianstad symfoniker tillsammans med Christianstads och Malmö motettkörer i stora salen, eller Blue birds jazzarrangemang med Freddie Redd Allstars i lilla.

Under jubileumsprogrammets sista dag kan man, förutom att vara med på arkitekturvandring eller födelsedagskalas i barnens abonnemangsserie, avsluta med Sofie Livebrant med band i Lilla salen.