Garn ger den gamla affären nytt liv

Oppmanna Artikeln publicerades

I den lilla byn Oppmannas mitt låg för icke allt för länge sedan en affär. Numera finns dock återigen en affär i de gamla lokalerna, Oppmanna garn och pyssel.

Tidigare fanns Sigfrids lanthandel i lokalen, men affären lades ned för snart 20 år sedan.

Under hösten kommer det vara stickcafé på lördagarna, under jämna veckor, berättar Cecilia Olsson.
Under hösten kommer det vara stickcafé på lördagarna, under jämna veckor, berättar Cecilia Olsson.

Fastigheten, som också innehåller bostadsdel, förvärvades 2004 av makarna Olsson, Mikael och Cecilia. Det är Cecilia, ”Cissi” kallad av vänkretsen, som driver affären, än så länge med begränsat öppethållande.

– Jag har ända sedan min tidiga ungdom varit enormt intresserad av garner och handarbeten, och började inledningsvis med att sy stramaljbroderier. Efter hand breddade jag intresset med andra slag av broderier, och under senare tid även stickning och virkning, säger Cecilia Olsson.

Under en sjuårig period som arbetslös har det producerats en mängd alster av olika slag. Cecilias mor, som också är lika biten av handarbete som Cecilia, har bidragit med att bygga upp ett ansenligt lager av stickade och andra slags produkter

Ett stort sortiment av garner finns också i lager, delvis från modern som själv drivit en garnaffär, men även som Cecilia har börjat köpa in. Senaste tillskottet är ett exklusivt garn i merinoull och silke, som Cecilias syster bearbetat och spunnit.

Allt som finns i sortimentet är handgjort.
Allt som finns i sortimentet är handgjort.

Det var under arbetslösheten som tanken väcktes att starta en egen affärsverksamhet. Alla pusselbitar fanns ju på plats: viss egen erfarenhet av affärsverksamhet, ändamålsenliga lokaler, samt ett stort lager av produkter, såväl handarbeten som garner och lite pysselgrejor. Dessutom behövde den låga a-kasseinkomsten förstärkas med någon form av extrapeng på hobbynivå. Det positiva var att, enligt Cecilia, nästan i varje fastighet i Oppmanna finns någon form av företagsamhet.

– Oppmanna med omnejd är en bygd av hantverk, konst och företagande som är på uppgång.

Efter moget övervägande startades affärsverksamheten till påsk 2014. Öppethållande är för närvarande endast fyra timmar under lördagen, men ambitionen är att längre fram mot ”ålderns höst”, utöka mot något närmre heltid.

– Än så länge är det på hobbynivå. Men jag märker att folk har hittat hit alltmer. Särskilt i år.