Godbitarna går till de morgontidiga

Kristianstad Artikeln publicerades

Fyra Chevadörrar från 1937 står lutade mot en Chevrolet Nova från 1962. Det är veteranmarknad i Degeberga på lördagsförmiddagen.

Kjell Ohlsson från Mörrum står böjd över en låda. Vad rotar han efter? Vet inte, inget speciellt. Vad tittar han på? Gamla förgasare.

Per Holgersson från Karlskrona lyssnar roat på intervjun. Han äger lådan och dess innehåll, är en av många försäljare på veteranmarknaden i Degeberga. Säger att han rensat av lite av skrotet hemma och har inte bara fordonsdelar med sig, också gångjärn till en lada.

Prutar folk? Jajamensan, men det hör till, säger han.

Nu har Kjell Ohlsson bestämt sig. Det blir förgasare för 60 kronor. Varför slog han till?

– Det är alltid bra att ha lite skrot hemma, säger han. Det är väder för kortärmat. Martin Stigborg från Tollarp säljer nostalgiska bilder.

– Bra försäljning hela tiden, sammanfattar han.

Veteranmarknaden öppnade vid åtta.

– Det är mest folk då. Folk vill komma först till godbitarna, säger Per Holgersson.

MC-Veteranerna Syd arrangerar, Rune Håkansson är marknadsgeneral. Marknaden är ett sätt att få in pengar till klubben, som inte tar ut medlemsavgift. Marknaden på våren är en endags.

– Vi orkar inte mer, vi är gamla, säger Rune Håkansson.

Veteraner, alltså. I gröngräset fikar Thomas Andersson från Trelleborg. Han har varken bil eller motorcykel av äldre modell. Har han köpt något? Bara mutor till familjen så att han kan få åka på veteranmarknad fler gånger, säger han med ett skratt. För egen del hoppas han på delar till en jeep, men tror att det blir svårfyndat.

– Det börjar bli slut på reservdelar till veteraner, det mesta är uppköpt, säger Rune Håkansson. Mellan 60 och 70 säljare är på plats utanför Hembygds-parken.

Här finns allt från små reservdelar till hela motorcyklar, kaffepannor och kälke till barnen.

En marknad även för nostalgikern.

– Degeberga som veteranmarknadsplats är välkänt i hela Sverige, säger Per Persson, vice ordförande i MCV Syd. Även om näthandel förekommer så fyller en verklig marknad sin funktion, anser han.

– Folk har grejer som legat 30– 40 år och som de inte vet vad det är. Sånt kan inte läggas ut på nätet, men hit kan man ta det.

Birgitta Mattisson

044-18 55 37

birgitta.mattisson

@kristianstadsbladet.se