Grönroos är årets kulturpristagare

Kristianstad Artikeln publicerades

Ljudet av hammarslag mot silver hörs långt ut på Kyrkogårdsgatan. Inne i smedjan med anor från 1680-talet smider silversmeden Ingemar Grönroos en ljusstake. Samtidigt förvaltar kulturpristagaren ett kulturarv.

Ingemar Grönroos smider ljusstaken för att lusten faller på. Ovanpå foten ska han löda en kolonn av klassiskt snitt.

Råmaterialet silverplåt är inget billigt material. En 0,5 millimeter tjock plåt om en gånger en halv meter kostar 25000 kronor. Det gäller att använda materialet smart. Ingemar Grönroos tar vara på spillet. Smälter, gjuter och valsar för att forma slevar, knivar och gafflar. En tidskrävande process.

– Mina kollegor tycker att jag är ett nöt, själv tycker jag att det är spännande, säger han och väger fundersamt en blank gaffel i handen.

– Det här är en modell som funnits i 250 år. Jag har bara moderniserat den lite, kortat av klorna och mjukat av den lite. Jag tycker den är vacker, säger han. Ibland trilskas materialet.

– Silver är en jävla metall. Den tar åt sig syre ur luften när den smälter. Vill det sig illa blir det blåsigt med sprickor och råttbon. Ibland blir det bra, ibland bara skit, trots att jag tycker att jag gör likadant varje gång, säger han.

Helst skapar Ingemar Grönroos större föremål som skålar, vaser, bägare och ljusstakar. Han utmanar gärna materialets egenskaper.

– Brorsan gjorde runda skålar av fyrkantig plåt, men det är ingen sport. Jag ville göra en fyrkantig skål av en rund plåt. Det är bus-enkelt, men det tog trettio år att komma på hur det ska göras, säger han. Först driver han en plåt till en kon med 90 graders vinkel. Sedan delar han den i två halvor som han sätter ihop till en fyrkantig skål.

– Jag gillar att lattja. Lite lekstuga vill jag ha. Det ska vara kul att jobba.

Det är lätt att förstå att han trivs i sin silversmedja. Åren har gett verkstaden patina. Väggarna är klädda med formar och stämplar, några 300 år gamla. Maskiner och verktyg täcks av smuts och damm, här och var blänker det i dunklet från detaljer han ofta greppar. – För en silversmed är det här ett paradis på jorden, säger Ingemar Grönroos.

Smedjan har anor från 1680-talet. Då låg den där Frimurarehotellet ligger i dag. På 1920-talet flyttade smedjan till dagens lokalitet på Kyrkogårdsgatan. Ingemar Grönroos är tredje generationens silversmed. – Sammantaget har familjen lagt 210– 220 mansår på smidet. Tänk om man kunde suga åt sig allt det kunnandet, säger han

På tisdag får Ingemar Grönroos ta emot kommunens kulturpris om 50000 kronor.

– Jag väljer mellan att köpa en värmepump eller 900 flaskor skumpa, säger han.Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.sea Ingemar Grönroos

Ålder: 60 år.

Uppvuxen: Egna hem i Kristianstad.

Bor: I silversmedjan på Kyrkgatan.

Familj: Fyra barn och tre barnbarn.

Yrke: Silversmed.

Intressen: Träffa vänner och dricka champagne, älskar att paddla kajak helst i havet och åka långfärdsskridskor på samma vatten. Klassisk musik, har gillat Beethoven och grabbarna sen 18-årsåldern.

Aktuell: Kristianstads kommuns kulturpristagare.


KRISTIANSTAD